Bekas Guru Dipenjara 9 Tahun Kerana Memasang Kamera Di Bilik Persalinan Pelajar & Tandas Guru Wanita!

Seorang bekas guru telah dijatuhi hukuman penjara kerana memasang kamera didalam tandas guru wanita dan bilik persalina pelajar perempuan di tempat dia bertugas sebelum ini. Dia dipenjara selama 9 tahun. 

Pada petang 9 Februari 2022, Bahagian Perjanjian Jenayah ke-11 Mahkamah Daerah Barat Seoul (Pengarah Moon Byung-chan) menjatuhkan hukuman penjara sembilan tahun ke atas seorang bekas guru Lee (38) hingga sembilan tahun kerana melanggar Akta Perlindungan Seksual Remaja (pengeluaran dan pengedaran eksploitasi seksual biasa) dan undang-undang hukuman keganasan seksual (merakam kamera, pencerobohan tempat pelbagai guna untuk tujuan seksual).

Foto oleh Pexels

Di samping itu, ia juga diarahkan menyempurnakan program rawatan keganasan seksual 120 jam dan sekatan ke atas pekerjaan di institusi kanak-kanak, institusi belia dan kemudahan kebajikan untuk orang kurang upaya selama 10 tahun.

“Walaupun dia berada dalam kedudukan untuk melindungi pelajar dan remaja sebagai guru sekolah menengah, dia melakukan jenayah terhadap rakan-rakannya yang mempercayai dan bekerja dengannya di sekolah berkenaan,” kata mahkamah. 

“Jenayah itu miskin dan dia tidak dimaafkan oleh mangsa.”

Foto pexels

Walau bagaimanapun, beliau berkata, “Nampaknya video itu tidak disebarkan dan diedarkan,” sambil menambah, “Ia juga berfaedah bahawa kita tidak mahu hukuman dengan persetujuan dengan satu mangsa dan tidak mempunyai sejarah hukuman jenayah.”

A, yang memasuki perbicaraan dalam kain kafan, kelihatan menangis dengan kepalanya ke bawah apabila dia dijatuhi hukuman penjara. Dalam hujah akhir sebelumnya, A berkata, “Saya memohon maaf kepada orang yang terluka oleh pemikiran dan tindakan saya yang salah. Saya hidup dalam kritikan diri dan menyesal setiap hari mengapa saya melakukan perbuatan sedemikian dan tidak berhenti.”

Pada bulan November tahun lalu, pihak pendakwaan menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun ke atas A, dengan berkata, “Walaupun moral yang diperlukan oleh pendidik telah meningkat, hukuman berat tidak dapat dielakkan kerana sengaja melakukan jenayah kamera tersembunyi untuk masa yang lama.”

Kongsikan artikel ini