Pelupa, Bosan & Cepat Letih, Adakah Anda Menghadapi Sindrom Usus Burung?

Terdapat pelbagai gejala seperti otot kejang apabila anda bangun pada waktu pagi, perut kembung selepas makan, dan tangan serta kaki bengkak. Ia dipanggil ‘sindrom usus burung’.

Pengarah Jabatan Pediatrik dan Belia di Institut Kuasa Nuklear di Asia Tenggara, Kim Hyung-young menjelaskan sel-sel mukosa usus terikat untuk mengelakkan makanan yang kurang terputus atau bakteria berbahaya daripada keluar dari usus.

Terdapat pelbagai sebab untuk menghilangkan sel-sel mukosa usus. Mereka adalah bayi pramatang, terdedah kepada protein makanan berusia empat hingga enam bulan, enzim pencernaan menurun (asid gastrik, enzim pankreas, hempedu), antibiotik berlebihan, ubat penahan sakit dan steroid, atau menyebabkan keabnormalan dalam sistem saraf autonomi dan sistem hormon kerana tekanan.

FOTO HIASAN COCOVIKING

Berhati-hati jika gejala seperti keletihan, kebosanan, migrain, sakit sendi, demam yang tidak diketahui, kerengsaan makanan, sakit perut, bengkak perut, cirit-birit, ruam kulit, mengurangkan kognitif dan ingatan, pernafasan pendek dan ketahanan senaman boleh membawa kepada penyakit yang tidak dapat dielakkan kepada sakit kronik.

Ketua seksyen Kim Hyung-Hyung berkata, “Terdapat sindrom usus yang tidak boleh dihindari, penyakit usus radang (penyakit croon, kolitis ulser), penyakit kulit kronik (lembing, ekzema, ruam, dermatitis herpes, penyakit autoimun (Rheumatoid artritis, gelung, penyakit kubur, hashimoto thyroiditis), ADHD, autisme, dan banyak penyakit lain.”

Sindrom usus burung mengukur keradangan usus melalui najis dan ujian untuk kebolehtelapan usus melalui ujian mannitol-lactulose. Jika anda mempunyai reaksi alahan terhadap pelbagai makanan, anda memerlukan ujian alahan makanan kerana terdapat kemungkinan besar sindrom usus bocor. Adalah penting untuk memeriksa kedua-dua reaksi yang diantara IgE yang menyebabkan gejala akut dan reaksi yang diantara IgG yang menyebabkan gejala tertangguh melalui ujian alahan makanan (ujian IgE/IgG).

FOTO HIASAN COCOVIKING

Untuk merawat sindrom usus bocor, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengenal pasti dan membuang punca seperti patogen, toksin luaran, dan antigen. Beras dengan indeks alahan terendah disyorkan sebagai formula asas, dan makanan yang paling mungkin menjadi antigen (contohnya, tepung gandum, produk tenusu, telur, jagung, kacang, yis, kerang, kacang tanah, asid organik, dan lain-lain).

Ia juga baik untuk menambah enzim pencernaan yang kekurangan. suplemen asid perut, enzim pankreas). Betik dan nanas adalah tinggi dalam enzim pencernaan. Untuk keseimbangan normal bakteria usus, adalah disyorkan untuk memilih produk probiotik dengan lebih daripada 1 bilion / g probiotik dan bercampur dengan pelbagai jenis strain.

Adalah disyorkan untuk mengambil prebiotik bersama-sama, yang berfungsi sebagai makanan untuk lactobacillus. Ia juga penting untuk mengambil glutamine, asid lemak penting, zink dan asid pantothenik (vitamin B5).


Kongsikan artikel ini