Pengerusi- Kim Bum Soo Derma Lebih Separuh Aset Sempena Ulang Tahun Ke 10 Kakao Talk!

“Saya akan mencari dan menyokong orang ramai untuk menyelesaikan masalah sosial”…

Kim Bum Soo, 55, pengerusi lembaga pengarah yang mengasaskan Hong Ji-in, mengumumkan bahawa beliau akan menderma lebih separuh daripada asetnya untuk menyelesaikan masalah sosial pada 8 Februari 2021.

Kekayaan Pengerusi Kim dianggarkan lebih daripada KRW 5 trilion, dengan sejumlah KRW 10 trilion saham Kakao dipegang di bawah nama peribadinya .

Pengerusi Kim berkata dalam mesej Kakao Talk Tahun Baru kepada semua eksekutif dan pekerja Kakao dan sekutunya..

“Saya telah menjalankan komitmen untuk menderma lebih separuh daripada aset saya untuk menyelesaikan masalah sosial sepanjang hidup saya.

“Pada masa getir waktu ini, saya melihat masalah sosial semakin teruk dalam pelbagai cara, dan saya fikir saya tidak seharusnya melengah-lengah keputusan saya lagi,” katanya.

Menerangkan secara terperinci, beliau juga memberitahu bahawa segala-galanya dalam proses sekarang.

“Kami kini dalam proses memikirkan cara menggunakannya secara terperinci. Kami merancang untuk mencari dan menyokong orang ramai untuk menyelesaikan masalah sosial di kawasan di mana Kakao sukar digunakan.”

“Saya takut dan teruja di mana gelombang perubahan ini akan menerajui dunia. Memandangkan terdapat lebih banyak masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan cara yang sedia ada, saya fikir kita harus mengumpulkan kebijaksanaan kita bersama-sama.

“Kami juga akan mengadakan mesyuarat di mana kami boleh berkomunikasi dengan lebih mendalam tidak lama lagi. Jika syarikat mempunyai kelainan yang baik, mereka pasti boleh datang lebih dekat untuk menjadi dunia yang lebih baik,” katanya lagi.

Pengerusi Kim berkata pada ulang tahun ke-10 pelancaran Kakao Talk.

“Saya fikir saya ingin mencari beberapa cara untuk lebih berminat dengan isu-isu sosial dan lebih aktif dalam menyelesaikannya,” akhirinya.

Aset Pengerusi Kim berjumlah KRW 5.7 trilion berdasarkan harga penutup pada hari terkini, dengan 12.5 juta saham Kakao dipegang di bawah nama peribadinya. Gabungan 9.94 juta saham K-Cube Holdings, yang dimilikinya, berjumlah KRW 10.21 trilion.

Pengerusi Kim mengasaskan HanGame pada tahun 1998, menggabungkannya dengan Naver pada tahun 2000, kemudian mewakili NHN, dan meninggalkan A.S. pada tahun 2007. Selepas kembali ke Korea, beliau menerbitkan Kakao Talk pada 2010 dan memperoleh Daum Communications pada 2014.

Kongsikan artikel ini