Orang Korea Amalkan Makanan Ini Untuk Hindari Tekanan Mental & Masalah Kemurungan!

Apabila anda berasa tertekan dan fikiran anda cemas secara berterusan, anda sudah pasti mencari makanan yang mani seperti gula-gula, kopi manis, makanan tinggi lemak berminyak dan lain-lain. Jenis makanan ini memang boleh melegakan tekanan, keletihan, dan perasaan keras, tetapi ianya hanyalah sementara dan mendorong ketagihan yang boleh menjadi kesihatan anda lebih berbahaya.

Jadi, apakah makanan yang benar-benar akan membantu kita melegakan kemurungan kita?

Asid lemak Omega-3, tryptophan, vitamin B, dan zink adalah nutrien yang membantu anda keluar dari masalah kemurungan. Istimewa buat pembaca KOREA BUZZ, marilah kita lihat jenis makanan yang diambil orang Korea untuk melegakan diri daripada masalah kemurungan.

Tryptophan adalah sejenis asid amino, yang merupakan sumber serotonin, yang membantu atasi kemurungan. Walau bagaimanapun, ia tidak dihasilkan dalam badan, jadi anda perlu mendapatkan sumber ini daripada makanan.

Asid amino juga digunakan dalam merawat kemurungan kerana ia mengimbangi bahan saraf dalam otak dan memainkan peranan utama dalam mengurangkan kebimbangan, tekanan, dan ketakutan.

Terdapat banyak bijirin seperti pisang, susu atau produk tenusu, ayam, walnut, kacang tanah, kacang tunai, dan gandum.

Vitamin B turut sama boleh melegakan kemurungan.

Kajian telah membuktikan bahawa kemurungan adalah mudah menyerang orang dewasa yang kekurangan vitamin B6 atau B12.

Vitamin B6 mensintesis neurotransmitters termasuk serotonin, yang boleh membawa kepada kemurungan, dan vitamin B12 yang rendah boleh membawa kepada kemurungan atau kehilangan ingatan.

Vitamin B6 adalah tinggi kacang, kentang, daging, salmon, dan lain-lain, dan B12 adalah tinggi dalam daging lembu, salmon, produk tenusu. Pastikan anda makan banyak sumber vitamin B6 ini.

Zink adalah mineral yang melegakan kemurungan.

Selain kemurungan, ia juga membantu kesihatan sistemik, seperti rawatan tekanan. Ia adalah mikronutrien yang diperlukan sedikit, tetapi pengabaian untuk mengambilnya boleh membawa kepada gangguan mental yang lebih serius daripada kemurungan, jadi jangan melangkauinya!

Terutama sekali, zink kebanyakannya kaya dengan daging dan makanan laut, jadi lebih mudah bagi mereka yang meneruskan diet vegetarian mereka. Jadi anda perlu makan tiram dan daging.

Di samping itu, buah berry yang kaya dengan antioksida juga memainkan peranan yang besar dalam meningkatkan mood anda.

Kemurungan boleh diatasi secara penyembuhan psikologi dan ubat-ubatan melalui senaman atau kaunseling, tetapi tabiat makanan harian boleh membantu anda untuk melegakan kemurungan!

Kongsikan artikel ini