Semakin Tua Semakin Berbau, Kerap Ganti Underwear Antara 6 Cara Elak Bau Badan Termasuk Ketiak Masam!

Prev1 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

Semakin tua usia anda, anda semakin berbau. Penambahan usia menyebabkan badan anda mempunyai lebih banyak bahan Nonanaldehyde yang berbau banyak. Jika di waktu muda anda tidak berbau ia menjadikan anda cenderung menjadi lebih teruk dengan peningkatan usia.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER


Punca ‘bau’ adalah dari bahan yang dipanggil ‘nonanaldehyde’. Nonanaldehyde adalah bahan yang terhasil dari pengoksidaan asid lemak dalam sebum dan ditimbulkan dalam liang-liang untuk mewujudkan bau lapuk. Nonanaldehyde tidak dihasilkan sewaktu muda, tetapi ianya disebabkan oleh pengurangan bakteria berfaedah, peningkatan bakteria berbahaya kerana penuaan dan perubahan pengasidan kulit dalam komposisi lipid. Semasa anda berusia, keupayaan anda untuk menghapuskan nonanaldehyde juga berkurangan. Ia melambatkan metabolisme, mengurangkan penghasilan peluh kerana mengurangkan aktiviti dan kemerosotan sistem saraf sehingga menjadikannya sukar untuk melepaskan nonanaldehyde dengan baik.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER

Selaras dengan penuaan, menikmati alkohol dan rokok meningkatkan nonanaldehyde secara rahsia yang mana menjadikannya lebih berbau. Minum menggalakkan pengeluaran bukan peredaran dan penguraian menghalang merokok. Makan makanan berminyak juga memburukkan lagi bau. Orang yang lebih tua sukar mencerna makanan berminyak, jadi bahan metabolik berkumpul pada kulit mereka dan menggalakkan pengeluaran nonanaldehyde. Terutamanya bau ketiak menjadi lebih teruk.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER

Adalah sukar untuk mengeluarkan bau sepenuhnya bagi orang tua, tetapi ia boleh dikurangkan sedikit sebanyak dengan memperbaiki gaya hidup. Kaedahnya adalah seperti berikut:

Prev1 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

Kongsikan artikel ini