AMARAN: Makin Ramai Lelaki Positif HPV, Tanda Awal Kemaluan Ada Ruam & Ketuat!

Kaum hawa amat menyedari tentang virus papiloma manusia (HPV) yang diketagori sebagai kanser yang sering menyerang wanita. Namun, kaum adam juga perlu lebih berhati-hati dengan HPV. Jangkitan HPV boleh menyebabkan kanser kepala dan leher (tumor malignan di lidah, pipi, gusi, tonsil) yang mana ia telah dua hingga tiga kali ganda lebih tinggi menyerang lelaki dan ianya terus meningkat.

Penyebaran utama HPV melalui hubungan seksual. Jangkitan menerusi alat kelamin boleh membawa kepada kanser kuman dan ketuat kemaluan. Apabila kemaluan dan mulut bersentuhan melalui seks oral, jangkitan HPV berlaku pada membran mukus mulut sehingga meningkatkan risiko kanser kepala dan leher. Di antara kanser kepala dan leher, kanser guillotine boleh mengembangkan kanser di belakang tonsil dan lidah, terutamanya yang berkaitan dengan HPV. 50 hingga 80 peratus pesakit dengan ujian kanser guillotine positif untuk HPV. Ramai pakar menyifatkan peningkatan baru-baru ini dikalangan kepala lelaki dan pesakit kanser leher daripada peningkatan jangkitan HPV.

FOTO HIASAN BODYLOG


Cara mengelakkan jangkitan HPV adalah dengan tidak memerlukan hubungan seks. Pun begitu, ia bukan penyelesaian yang realistik. Sebaliknya, lebih realistik untuk mengelakkan seks melulu dan untuk memberi vaksin kepada lelaki dengan vaksin HPV. Menurut kajian, vaksin HPV berskala besar yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Lancet, vaksin HPV boleh mengurangkan risiko tumor anal dan reproduktif bukan sahaja pada wanita tetapi juga pada lelaki.Sebelum mendapatkan vaksin HPV, jika anda ingin tahu samada anda mempunyai HPV, ada cara untuk mengetahuinya. Jika kemaluan atau anus anda mempunyai ruam atau ketuat, anda hampir boleh memikirkannya sebagai HPV.

FOTO HIASAN BODYLOG

Pada masa ini, sampel dikumpulkan dari luka dan diuji untuk virus. Walau bagaimanapun, sungguhpun HPV telah dirawat untuk gonorea atau ketuat, HPV tidak akan hilang, dan jika anda telah mengalami gonorea dan ketuat kemaluan pada masa lalu, anda harus melakukan pemeriksaan. Terdapat banyak kes di mana terdapat virus, tetapi tidak ada masalah dengan mata kasar, dan pada masa ini, menggosok kemaluan sendiri secara lembut telah menguatkan gen dalam sampel yang diperolehi.


Kongsikan artikel ini