Kajian Mendapati Wanita Kaki Minum Susah Nak Mengandung!

Menurut kajian, minum banyak alkohol boleh menjadi punca susah bagi wanita untuk mengandung. Media kesihatan telah mengeluarkan laporan pada 9 Jun 2021 dari kajian yang dibuat oleh Universiti Louisville, Kentuky yang melibatkan 413 wanita berumur diantara 19 hingga 41 tahun.

Pihak pengkaji telah menjalankan satu diari harian terhadap jenis alkohol yang diminum setiap hari dengan mengambil sampel air kencing pada permulaannya. Kemudian akan menentukan sama ada mereka mengandung atau tidak pada hari selanjutnya.

Dari kajian ini, mereka mengkategorikan terlebih minum menerusi nisbah lebih enam gelas sehari, manakala minum seimbang dengan jumlah tiga hingga 6 gelas sehari dan segelas atau empat gelas adalah kategori minum normal.

Foto hiasan XFrame

Secara keseluruhan, kuat minum telah terbukti dikaitkan dengan penurunan signifikan dalam kemungkinan kehamilan. Malah, mereka yang minum seimbang juga dikategorikan sebagai wanita yang sukar untuk mengandung.  

Seorang wanita mabuk dan sihat adalah 25% kemungkinan hamil, yang bererti 25 dari 100 wanita hamil sementara 20 dari 100 wanita mendapatkan minum seimbang, dan hanya 11 terlebih minum. Secara khusus, hanya 16 dari 100 wanita yang minum seimbang boleh mengandung. Semua angka ini, bagaimanapun, diharapkan diambil dengan hati-hati. Kajian ini diterbitkan dalam edisi terbaru dari jurnal European Society of Human Reproduction dan Embryology Human Reproduction.

Kongsikan artikel ini