36 Lagu & Tarian Ikonik Korea Yang Berhantu Hingga Bikin Hati Teruja

Prev1 of 37
Use your ← → (arrow) keys to browse

Industri hiburan di Korea sememangnya membangun dan persaingan begitu sengit. Setiap bulan lebih 100 lagu baru akan dilancarkan di Korea. Begitu juga dengan kumpulan K-POP, setiap tahun lebih 100 buah kumpulan ditubuhkan.

 

PSY sering mencipta rekod dunia dimulai dengan lagu Oppa Gangnam Style.

Bagaimanapun, industri muzik Korea mempunyai lagu dan tarian yang sentiasa menjadi hits dan bualan peminat. Lagu-lagu ini juga mesti diketahui peminat K-POP tidak kiralah masih baru atau pun sudah lama meminati lagu-lagu dari dunia hiburan Korea.

 

Girls Generation satu-satunya kumpulan wanita yang lagunya banyak menjadi ikon kepada Korea.

Apa yang pasti, lagu-lagu ini bukan saja popular di Korea, sebaliknya lagu ini juga menjadi popular di seluruh dunia sehingga mencetuskan fenomena baru sekaligus menaikkan nama Korea Selatan.

 

Selain nama kumpulan yang unik, Crayon Pop mendapat perhatian dengan kostum yang digunakan.

Oleh itu, lagu-lagu ini dianggap sebagai ikon kepada Korea Selatan. Selain melodi yang sedap, lagu ini juga menampilkan koreografi tarian yang unik dan mudah diikuti. Jadi tidak hairanlah, parodi tarian dan nyanyian lagu ini sering saja dimuat naik peminat tegar K-POP.

 

Wonder turut sama mencipta fenomena dengan lagu Nobody.

Selebriti seperti Super Junior, Girls Generation, Wonder Girls dan PSY menjadi artis yang paling banyak lagunya tersenarai sebagai lagu ikonik Korea. Istimewa untuk pembaca EH! KOREA BUZZ, berikut adalah 36 lagu ikonik Korea yang dinyanyikan oleh artis lama dan baru Korea.

Prev1 of 37
Use your ← → (arrow) keys to browse

Kongsikan artikel ini