Dua Tahun Berturut-turut, BTS Ungguli Carta Artis Global Mengalahkan Adele & Taylor Swift

BTS mendahului “Carta Artis Global” yang dipilih oleh Persatuan Industri Muzik Antarabangsa (“IFPI”) untuk tahun kedua berturut-turut. Ia adalah rekod pertama pada carta.

“IFPI” mengumumkan di laman web rasminya dan sosial media pada 25 Februari bahawa “BTS menduduki tempat pertama di ‘Carta Artis Global 2021’.”

Buat pertama kalinya dalam sejarah “Carta Artis Global,” ia telah mendahului carta untuk tahun kedua berturut-turut. Ahli-ahlinya menduduki tempat kedua pada tahun 2018 dan ketujuh pada tahun 2019. Pada tahun 2020, ia menjadi penyanyi bukan berbahasa Inggeris pertama yang mencapai puncak.

BTS menunjukkan prestasinya pada tahun 2021. “IFPI” berkata, “BTS mendominasi dunia tahun lalu. ” Butter” menyebabkan kegilaan sejurus selepas dilancarkan dan mendahului Billboard Hot 100 AS,” jelasnya.

Kemudian BTS menyebut, “Pada bulan September tahun lepas, mereka mengeluarkan lagu kolaboratif yang dipanggil My Universe dengan Coldplay, dan mencapai hasil yang signifikan.”

Ia juga mencipta  rekod  baru di Jepun. “Album terbaik Jepun mendahului carta album akhir tahun Oricon buat kali pertama dalam tempoh 37 tahun sebagai artis luar negara,” katanya.

Pengerusi IFPI, Francis Moore berkata sebab pemilihan, “Kejayaan BTS tahun lepas adalah bukti dedikasi berterusan untuk mencari jalan untuk mempromosikan muzik mereka kepada dunia.”

BTS menunjukkan daya tarikan global yang luar biasa dengan bekerja dalam tiga bahasa, katanya. “Terima kasih kepada sokongan peminat yang bersemangat, mereka mencapai tempat teratas dalam ‘Carta Artis Global’.”

BTS meluahkan perasaannya melalui video itu. RM benar-benar berbesar hati untuk menerima anugerah “Global Recording Artist” sekali lagi tahun ini. “Saya bersyukur menjadi pemenang pertama untuk tahun kedua berturut-turut,” katanya.

Jejaka seksi ini menambah, “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang mendengar muzik kami dan menjaganya. Secara khususnya, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ARMY.”

Ia mengalahkan calon-calon yang menonjol. Taylor Swift berada di tempat kedua. Adele dipilih untuk tempat ketiga. Rappers Drake dan Ed Sheeran berada di tempat kelima.

“Carta Artis Global” berada di kedudukan dengan merumuskan jualan album sebenar yang dijual di seluruh dunia, muat turun muzik digital, dan penstriman audio dan video.

Sementara itu, BTS akan mengadakan konsert bersemuka di Seoul bulan depan. Pada bulan April, ia akan membuat persembahan di Las Vegas, Amerika Syarikat.

Kongsikan artikel ini