Pernah Kontroversi Isu Babak Seks, COVID19 Ragut Nyawa Pengarah Tersohor Korea, Kim Ki Duk

Industri perfileman Korea kehilangan sebutir permata apabila pengarah tersohor yang banyak memenangi anugerah dan menjulang nama Korea di peringkat global iaitu Kim Ki Duk telah disahkan mati pada usia 59 tahun kerana COVID19 pada Jumaat, 11 Disember 2020.

Berita kematian beliau telah disahkan oleh Kementerian Luar Negara Korea. Petikan kenyataan itu tertulis- Pada pagi Jumaat, 11 Disember, rakyat Korea bernama Kim Ki Duk telah meninggal dunia semasa menjalani rawatan COVID19.

Malang sekali, Ki Duk pergi buat selamanya pada hanya seminggu dari ulang tahun kelahirannya yang ke-60 apabila beliau berlalu. Dia dilaporkan meninggal dunia akibat komplikasi selepas dua hari dimasukkan ke hospital. Pengarah itu tinggal di Latvia sejak sebulan lalu dan mempunyai rancangan untuk menetap di negara itu, dengan harapan untuk mendapatkan kediaman tetap di sana.

Kim Ki Duk adalah pengarah terkenal kelahiran Korea. Beliau adalah satu-satunya pengarah Korea yang telah menerima anugerah di ketiga-tiga festival filem utama di Cannes, Venice, dan Berlin. Pada tahun 2004, beliau menerima pengiktirafan di Festival Filem Antarabangsa Berlin untuk filem Samaritan Girl. Pada tahun yang sama, beliau memenangi  Pingat Perak di Festival Filem Antarabangsa Venice untuk 3-Iron.

Pada Festival Filem Cannes 2011, beliau menerima Prix Un Certain Regard untuk karyanya, Arirang. Manakala anugerah Golden Lion pada Festival Filem Antarabangsa 2012 untuk filemnya berjudul Pieta.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2017, pengarah Kim Ki Duk menerima tuduhan menyerang seorang pelakon secara fizikal dan memaksanya untuk lakukan adegan seks yang didakwa bukan sebahagian daripada skrip dalam filem Moebius.

Tahun berikutnya pula, Kim Ki Duk telah menyaman untuk fitnah tetapi akhirnya kes itu lenyap begitu saja. Sejak itu dia telah menjauhkan diri daripada industri filem Korea – dengan pembebasan karya terbarunya Human, Space, Time dan Human kekal ditangguhkan.

Semoga keluarga mendiang tabah dan bakat pengarah ini terus dikenang.

Kongsikan artikel ini