5 Cara Elak Mati Pucuk

Menjaga kehidupan seks yang sihat dan memuaskan adalah sesuatu yang lebih sukar daripada yang anda fikirkan. Terutamanya untuk lelaki, masalah kegagalan ereksi adalah salah satu perkara yang tidak boleh diabaikan. Tetapi apabila tindakan harian yang dilakukan tanpa berfikir boleh memberi kesan kepada masalah ereksi? Sebenarnya, 40% lelaki di UK berumur antara 40 hingga 70 tahun mengalami masalah kegagalan ereksi. Nasib baiknya, dengan mengikuti amaran Profesor Perubatan dari platform kesihatan maya Hims, anda boleh mengurangkan kebimbangan tentang kegagalan ereksi.

  1. Pengambilan Makanan Berlemak Berlebihan

“Jika anda mengambil terlalu banyak lemak tepu haiwan, lemak trans, dan kolesterol, ia boleh menyebabkan aterosklerosis yang boleh memberi kesan buruk kepada jantung.”

Aterosklerosis adalah penyakit di mana pengendapan lemak berlaku di dalam dinding arteri, dan jika anda mengalami masalah ereksi, anda mungkin perlu mempertimbangkan penyakit ini. Profesor Hackett menjelaskan, “Arteri kecil di zakar boleh terjejas dan menyebabkan masalah ereksi, dan jika aterosklerosis tidak dirawat, arteri yang lebih besar boleh terjejas lebih buruk.” Beliau juga menyatakan, “Dalam satu kajian besar di Itali, tanda-tanda kegagalan ereksi berkurang selepas dua tahun memperbetulkan diet dan gaya hidup.”

  1. Pengambilan Gula Berlebihan

“Apabila anda makan makanan yang tinggi gula, paras glukosa dalam darah anda meningkat dengan cepat. Ini akan menyebabkan pankreas mengeluarkan insulin untuk membawa paras glukosa kembali ke tahap normal. Semakin kerap anda mengambil gula, semakin kerap ini berlaku, dan ia boleh memberi kesan kepada kesihatan seksual.” Profesor Hackett mengatakan kegagalan ereksi boleh menjadi tanda awal diabetes dan “rawatan awal boleh membantu.”

  1. Pengambilan Alkohol & Ubatan Berlebihan

Walau bagaimanapun, walaupun pergi ke bar boleh meningkatkan keintiman antara pasangan, ia bukanlah pilihan terbaik untuk memikirkan kehidupan seks. “Alkohol meningkatkan tekanan darah dan kolesterol, dan menghantar bahan beracun kepada sistem saraf yang merendahkan tahap testosteron. Ini boleh menyebabkan kegagalan ereksi dan menghambat orgasme atau menyebabkannya lewat.” Muscles untuk pembesaran juga begitu. Profesor Hackett memperingatkan bahawa “mengambil steroid dan suplemen untuk pembesaran otot boleh menyebabkan penurunan fungsi testosteron tubuh dan kegagalan ereksi, kehilangan libido, dan penurunan kesuburan.”

  1. Merokok

Merokok mempunyai kesan buruk bukan sahaja kepada paru-paru tetapi juga kepada zakar. “Arteri kecil di zakar sangat peka kepada kesan nikotin yang menyebabkan pengecutan. Perokok mempunyai risiko kegagalan ereksi (1.5 hingga 2 kali ganda berbanding bukan perokok).”

Kegagalan ereksi disebabkan oleh nikotin boleh mengambil masa yang lama untuk dirawat. “Supaya ereksi berlaku, bekalan darah yang stabil ke zakar diperlukan. Manfaat kesihatan yang membawa kesihatan melalui berhenti merokok mungkin akan muncul dalam beberapa minggu, tetapi pengobatan kegagalan ereksi mungkin akan mengambil masa 6 bulan atau lebih.”

  1. Tekanan

“Tekanan meningkatkan tahap adrenalin, yang menjadikan keadaan ereksi sukar dipertahankan. Tekanan juga mempengaruhi hormon seks, terutamanya testosteron, yang boleh mengurangkan nafsu seks.”

Hormon stres kortisol juga mempengaruhi pengeluaran testosteron. “Walaupun sukar untuk mengelakkan tekanan dalam kehidupan seharian, terdapat banyak cara untuk mengurangkan tahap stres melalui pernafasan, meditasi, terapi seks, dan banyak lagi.” Jelasan Profesor Hackett.

Kongsikan artikel ini