Abang Kepada Mendiang Goo Hara Akhirnya Bersuara!

Dalam rancangan SBS ‘I Want to Know’ yang disiarkan pada 22 Jun lalu, kes kecurian peti besi milik penyanyi mendiang Goo Hara yang meninggal dunia telah dibincangkan semula.

Dalam rancangan tersebut, abang Goo Hara, Goo Ho In, ditemu ramah.Goo Ho In menceritakan semula kejadian kecurian itu dengan mengingati detik-detik kejadian.

Selepas kematian Goo Hara, Goo Ho In pulang ke rumah keluarganya pada 13 Januari 2020 selepas upacara ke-49 hari pemergian adiknya selesai.

Pada 14 Januari kira-kira jam 12:15 pagi, seorang lelaki memanjat dinding dan masuk ke rumah Goo Hara melalui balkoni tingkat dua. Lelaki tersebut hanya mencuri peti besi tanpa menyentuh barang lain. Difahamkan, telefon bimbit yang digunakan oleh Goo Hara disimpan dalam peti besi tersebut.

Polis telah menyiasat kes tersebut selama lebih 9 bulan tetapi tidak dapat mengenal pasti pelakunya. Kes lama ini disorot kembali kerana laporan BBC News Korea yang membahas tentang ‘Burning Sun Gate’ menjadi tular.

Dalam dokumentari BBC, dikatakan bahawa mendiang Goo Hara adalah pemberi maklumat penting yang mendedahkan hubungan antara selebriti dan polis.

Abang Goo berkata, “Selepas menonton dokumentari tersebut, saya banyak berfikir. Saya sedar bahawa adik saya memberi pengaruh positif kepada masyarakat. Saya menyesal kerana tidak berada lebih dekat dengannya semasa dia masih hidup.”

Mengenai kes kecurian peti besi, dia berkata, “Saya tak faham bagaimana seseorang boleh melakukan ini. Walaupun rumah itu milik orang yang telah meninggal dunia, mencuri barang-barangnya adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.”

Goo Ho In juga berkata, “Sebenarnya, saya sudah keluarkan barang penting dari peti besi itu. Saya buka untuk lihat kalau-kalau ada surat wasiat. Jadi, semasa peti besi itu dicuri, ia sudah kosong.” Dia juga menyatakan bahawa telefon bimbit Hara kini disimpan di tempat yang selamat. “Mungkin satu hari nanti, teknologi akan membolehkan kita membuka kata kuncinya,” katanya.

Dia menambah, “Saya telah menukar kata laluan rumah dengan segera. Ramai yang tahu kata laluan rumah itu selepas kematian Hara.”

Goo Ho In juga berkata, “Ada yang fikir mungkin ada benda berkaitan ‘Burning Sun’ dalam peti besi itu. Sebenarnya, ia hanya mengandungi surat yang saya tulis kepada adik saya semasa saya dalam tentera, surat yang dia terima daripada pelajar yang dia ajar, kontrak, dokumen pengiraan daripada agensinya, sijil hak milik rumah, dan 5-6 telefon bimbit.”

 

Kongsikan artikel ini