Rupanya Selama 17 Tahun Askar Wanita Pakai Spender Lelaki Tapi Askar Korea…

Akhirnya, Askar wanita Switzerland yang terpaksa memakai seluar dalam lelaki sejak 17 tahun lalu, akan diberikan barangan wanita buat kali pertama. Tentera Switzerland akan mengedarkan dua jenis seluar dalam untuk wanita dari pengambilan bulan depan kepada askar wanita. Seluar dalam wanita untuk diberikan kepada rekrut wanita dalam tentera Switzerland.

Di bawah sistem semasa, pakaian seragam yang dikeluarkan kepada anggota tentera hanya seluar dalam lelaki. Sejak tentera wanita Switzerland mula dibenarkan untuk menyertai tentera pada tahun 2004, pakaian seragam tentera dan penginapan disediakan atas dasar yang sama seperti lelaki, yang membawa kepada kesulitan dalam tentera wanita.

Atas sebab ini, wanita itu memakai seluar dalam lelaki yang longgar kerana saiznya yang besar. Rawatan Askar wanita Switzerland adalah untuk meningkatkan perkadaran askar wanita pada masa akan datang. Dengan memperbaiki bekalan, Switzerland telah menetapkan matlamat untuk menaikkan kadar ketenteraan wanita 1 peratus semasa kepada 10 peratus menjelang 2030.

Askar Wanita Swiss

Peratusan wanita di negara-negara Eropah yang lain adalah 18 peratus di Sweden, 15 peratus di Perancis, dan 12 peratus di Jerman dan Norway. Di samping itu, tentera merancang untuk meningkatkan fungsi barangan lain seperti pakaian tempur, vest pelindung, dan beg galas mengikut keadaan semasa. Pakaian seragam Switzerland direka pada pertengahan tahun 1980-an dan masih lagi diguna dipakai.

Menteri Pertahanan Switzerland Viola Amhert berkata, “Semua pakaian seragam tentera adalah untuk lelaki, tetapi sekarang kita perlu menukar mereka kepada yang mesra wanita.”

Sementara itu, tentera wanita Republik Korea yang menyambut ulang tahun ke-70  tahun penubuhannya tahun lepas dengan kelahiran unit tentera wanita pertama “Unit Pendidikan Sukarelawan Wanita” pada tahun 1950. Berdasarkan data audit parlimen 2016, lebih 10,200 pegawai wanita dan 5,400 pegawai  wanita tidak bertauliah sedang berkhidmat.

Pada masa ini, Angkatan Bersenjata Republik Korea membekalkan seluar dalam wanita seperti pakaian dalam, stoking, baju larian, kemeja-T, seluar dalam, bra, dan girdle apabila askar wanita menyertai tentera.

Kongsikan artikel ini