PKP Penyebab Gemuk? Makan Malam Seperti Ini Untuk menurunkan berat badan Efektif!

Kejayaan atau kegagalan diet bergantung kepada bagaimana anda makan malam. Menurut Michael Young, pengarah Pusat Genetik di Rockefeller Universiti di Amerika Syarikat, jumlah tenaga yang diperlukan oleh badan sangat dikurangkan dari waktu petang, jadi lebihan tenaga disimpan secara langsung di dalam badan. Dalam erti kata lain, makan jumlah yang sama seperti sarapan pagi dan makan tengah hari pada waktu malam hanya boleh membawa kepada obesiti.

Malah, walaupun anda makan sedikit pada siang hari, anda boleh dengan mudah menggunakan tenaga anda semasa bekerja, tetapi tidak pada waktu petang. Tetapi anda tidak boleh hanya melangkau makan malam. Anda perlu memberi perhatian kepada apa yang anda makan.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER KOREA

Untuk makan malam, adalah disyorkan untuk makan makanan yang mengurangkan butir-butir insulin. Makan makanan menghasilkan gula untuk pencernaan dan penyerapan dalam badan, yang mana apabila indeks gula dalam badan meningkat, ia melepaskan insulin dan menurunkan paras gula darah tinggi untuk kembali normal. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada menurunkan gula darah, insulin juga membantu membina lemak dalam badan, jadi untuk menurunkan berat badan, rembesan insulin mesti diminimumkan dengan mencegah peningkatan mendadak dalam paras gula darah.

Cara paling mudah dan pasti untuk mengurangkan rembesan insulin adalah dengan makan makanan rendah insulin seperti alga dan sayur-sayuran dengan indeks gula yang rendah. Kebanyakan makanan karbohidrat meningkatkan tahap gula dalam darah, yang membawa kepada obesiti serta mencegah tidur yang baik.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER KOREA

Oleh itu, adalah disyorkan untuk mengurangkan pengambilan bijirin sebanyak mungkin pada waktu petang dan menggunakan sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai sumber karbohidrat asas. Jika anda perlu makan bijirin, anda boleh makan beras perang, gandum, dan horim dengan indeks gula yang rendah dan bukannya makanan dengan indeks gula tinggi seperti beras putih dan tepung.

Makanan rendah insulin rendah gula termasuk makanan mentah, makanan yang tidak mempunyai proses memasak, makanan keras, makanan yang tidak terhad, dan makanan kaya serat. Khususnya, kacang atau kacang seperti sayur-sayuran, cendawan, alga, badam, daging, ikan, produk tenusu, telur, dan sebagainya.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER KOREA

Walau bagaimanapun, walaupun makanan rendah insulin, ia tidak baik untuk ambil jus buah-buahan dan sayur-sayuran untuk makan malam. Makanan yang anda makan tanpa mengunyah menjadi banyak dalam tempoh masa yang singkat dan menyerap dengan cepat. Pada akhirnya, ia mengambil lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran daripada jumlah asal, manakala kurang kenyang boleh membawa kepada makan berlebihan.


Kongsikan artikel ini