Isteri Tak Kasi Masuk Bilik, Bapa Pukul Anak Umur Setahun Sampai Mati Dipenjara 6 Bulan!

Seorang ayah yang berusia 30an telah memukul anak lelakinya yang berumur setahun sehingga mati apabilanya isterinya tidak mahu bercakap dengannya dan melarang dia untuk masuk ke dalam bilik.

Hakim Kim Jin dari Mahkamah Daerah Incheon berkata pada 11 Jun 2021 bahawa dia menjatuhkan hukuman itu kepada lelaki usia 33 tahun itu atas tuduhan penderaan kanak-kanak di bawah Akta Kebajikan Kanak-Kanak, dengan enam bulan penjara dan dua tahun tempoh percubaan.

Hakim Kim juga memerintahkan lelaki tersebut mengambil kuliah selama 40 jam bagi mencegah penderaan kanak-kanak berulang lagi.

Lelaki berkenaan ditunjukkan atas tuduhan mendera anak lelakinya umur 1 tahun di rumahnya di Bupyeong-gu, Incheon, pada jam 7 malam pada 4 Oktober tahun lalu dengan memukul seluruh badannya dengan kertas pembungkus.

Kanak-kanak itu didapati telah diserang sehingga lebam bahagian belakang kepala kanan dan perutnya. Lelaki tersebut didapati marah dan menyerang anaknya ketika isterinya, yang sedang bertengkar, enggan bercakap dan melarangnya memasuki bilik.


“Defendan marah dan memukul kepala mangsa dan perut dengan pembungkusan kertas. Berdasarkan penilaian, jenayah itu berat. Pesalah tersebut juga mengaku salah dan telah dimaafkan isterinya. Malah, pesalah tidak ada rekod jenayah” jelas hakim.

Kongsikan artikel ini