Dari Sarapan Pagi, 1.4 Kali Ganda Orang Bujang Tinggal Sorang Berisiko Hidap Darah Tinggi!

Telah didapati bahawa risiko tekanan darah tinggi di kalangan orang muda tinggal bersendirian adalah 1.4 kali ganda daripada orang muda yang tinggal bersama keluarga atau teman. Orang muda dalam isi rumah satu orang terutamanya mempunyai nisbah pengambilan lemak yang tinggi kepada jumlah kalori.

Menurut Forum Komunikasi Makanan Korea (KOFRUM) pada 6 Oktober 2021, satu pasukan yang diketuai oleh Profesor Baek Jin dari Jabatan Makanan dan Pemakanan di Universiti Eulji menganalisis status kesihatan 5,325 orang muda berusia 20-an dan 30-an yang mengambil bahagian dalam Kaji Selidik Kesihatan dan Pemakanan Kebangsaan 2016-2019.

Keputusan kajian ini (kajian perbandingan mengenai faktor risiko penyakit penuaan dalam isi rumah tunggal dan isi rumah berbilang orang dewasa muda) telah diperkenalkan dalam isu Persatuan Makanan dan Pemakanan Korea, baru-baru ini.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTERPasukan Profesor Baek mengklasifikasikan orang muda kepada satu (tunggal) dan isi rumah berbilang orang berdasarkan bilangan ahli isi rumah. Peratusan isi rumah orang tunggal berusia 20-an dan 30-an adalah 9.4% (500 orang). Nisbah pengambilan lemak mereka kepada jumlah kalori adalah 25.1%, yang tinggi.

Pengambilan serat pemakanan bagi setiap pengambilan kalori 1,000k adalah 9.9g, yang rendah. Lilitan pinggang purata adalah 80.6cm dan tekanan darah fasa kelonggaran adalah 75mmHg, yang agak tinggi. Risiko tekanan darah tinggi di kalangan orang muda dalam isi rumah satu orang adalah 1.4 kali ganda daripada dua atau lebih isi rumah.

Pasukan Profesor Baek menegaskan dalam kertas itu,

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER

“Isi rumah satu orang berusia 20-an dan 30-an belum menunjukkan sebarang masalah kesihatan tertentu. Memandangkan tingkah laku kesihatan dan pengambilan nutrien isi rumah satu orang, mereka berisiko tinggi mendapat penyakit seperti tekanan darah tinggi selepas penuaan, jadi persediaan diperlukan.”

Dari segi kekerapan makan di luar dan kadar melangkau sarapan pagi, terdapat perbezaan yang ketara antara isi rumah muda dan berbilang orang. 53.6% isi rumah bersarapan lebih daripada tiga kali seminggu.

Sebaliknya, ia hanya 37.0% daripada isi rumah satu orang. Kekerapan makan di luar adalah 57.6% untuk isi rumah satu orang dan 35.1% untuk isi rumah berbilang orang.

FOTO HIASAN SERIAL MONSTER

Pasukan Profesor Baek berkata dalam kertas,

“Jika orang berusia 20-an dan 30-an melangkau sarapan pagi, risiko dislipidemia adalah 1.2 hingga 1.4 kali lebih tinggi daripada rakan-rakan mereka yang makan sarapan pagi. Makan sarapan pagi dengan kalori dan lemak yang tinggi meningkatkan tekanan oksidatif (oksigen aktif) yang menyumbang kepada berlakunya tekanan darah tinggi dan dislipidemia.”


Jika seorang lelaki muda makan bersendirian, dia mungkin mempunyai tabiat makan yang tidak sesuai seperti makan makanan segera, makan cepat, dan makan burger, yang boleh membawa kepada kesihatan yang buruk, jadi dia perlu bersedia.

Kongsikan artikel ini