Cara Baru Perangi Covid-19. Lebih 2.19 Juta Kemaskini Profil Badan, Berlambak K-Star Sahut Cabaran Body Profile!

Semakin banyak bintang mencabar profil badan mereka.

Profil badan bermakna mengambil gambar dan rakaman selepas berbulan-bulan senaman berintensiti tinggi dan diet untuk membina badan otot. Pada 5 Ogos 2021, terdapat 2.19 juta posting yang diposkan di bawah hashtag “profil badan.” Menurut platform analisis data carian BlackKey Committee, jumlah carian kata kunci profil badan telah melebihi 500,000 pada tahun lepas.

Profil badan adalah bucket list untuk bintang serta orang awam dalam 20-an dan 30-an. Mereka berkata matlamat mereka adalah untuk mengambil profil badan dan berkongsi pengurusan diet dan video senaman di media sosial.2.19

EVA


Eva Poppiel, seorang personaliti TV, telah menjalani penggambaran profil badannya setiap tahun sejak 2018. Pada 22 Julai lalu, Eva mengeluarkan gambar yang diambilnya selepas memenangi tempat kedua dalam pertandingan model kecergasan tahun lalu di platform media sosialnya. Dalam foto yang dikeluarkan, Eva menunjukkan fesyen tidak konvensional dan Otot lengan yang kuat. Perkara ini  telah membuatkan dia menyedari jumlah senaman yang dia telah bersenam. “Pada usia 100 tahun, orang berusia dalam 40-an hidup kurang daripada separuh kehidupan mereka. Saya boleh melakukannya dengan dua anak saya,” katanya.

Kim Bin Woo

Pelakon Kim Bin-Woo turut mencabar profil badannya tahun ini. Kim Bin-woo terus berkongsi proses penyediaan seperti diet dan video senaman selama lima bulan. Dia, yang tidak makan nasi selama dua minggu untuk penggambaran, malah menyiarkan gambar dia menangis sambil memegang Coke pada hari penggambaran. Kim Bin-woo berkata, dia sedang kekal sihat sambil mengawal apa yang dia mahu makan selepas penggambaran.

Jang Young-ran menambah keyakinan diri melalui profil badannya. Jang Young-ran, yang kehilangan 5kg dengan diet, berkata, “Saya fikir ia adalah kali pertama dan terakhir, dan saya fikir cabaran ini adalah baik. Saya rasa seperti saya dilahirkan lagi.”

Jang Young Ran

Cha In-pyo mencabar profil badannya untuk memberi kekuatan kepada rakan lamanya Kim. Rakan baik Cha In-pyo, Kim, derita kerana korona virus dan mengalami penyakit. Cha In-pyo menyediakan profil badan bersama-sama untuk memberi kekuatan kepada rakannya dan berkongsi cabarannya selama 100 hari melalui “Fire Handsome”. Terima kasih kepada usahanya selama tiga bulan, Cha In-pyo kehilangan 10kg dan mencapai kadar lemak badan 9.3%.

Selain itu, pelakon muzikal Kim Ji-woo, pelawak Onami dan Lee Se-young turut mencabar profil badan mereka dan mengeluarkan keputusannya di sosial media.  

Cha In Pyo

Profil badan semakin mendapat perhatian sejak wabak koronavirus baru melanda dunia terutama sekali Korea. Ini kerana profil badan adalah pencapaian ketara yang boleh dicapai dengan usaha dalam masyarakat moden di mana sukar untuk berasa dipenuhi kerana korona virus, pekerjaan, dan kesukaran ekonomi yang berpanjangan.

Walaupun ia mempunyai kelebihan untuk mendapatkan rasa pencapaian dan merakam kenangan melalui “cabaran,” kesan sampingan juga mengerikan. Penyanyi dan pelakon Uee menyebut tentang “Matnam Square” SBS bahawa “Saya mengambil profil badan saya yang saya beli dengan wang saya dan mendapat yo-yo 8kg sebagai kesan sampingan.”

Di YouTube dan komuniti dalam talian, ramai orang mengadu kesan sampingan seperti gangguan makan, bulimia, dan obsesi diet selepas mengambil profil badan.

Bagaimanapun, terdapat perbezaan antara senaman mudah dan senaman bina badan. Adalah paling penting untuk berhati-hati untuk tidak mencemarkan profil badan anda yang anda mulakan untuk kesihatan anda.

Kongsikan artikel ini