Cerai Sebab Dengkur, Isu Besar Pasangan Muda Dengan Tempoh Perkahwinan Yang Singkat!

Berdengkur tidak boleh dilihat sebagai tabiat tidur yang remeh. Adalah munasabah untuk melihatnya sebagai gangguan tidur yang menjejaskan tidur yang sihat. Ini kerana ia menyebabkan pernafasan yang tidak teratur semasa tidur dan mengganggu tidur nyenyak.

Masalahnya adalah bahawa orang di sekeliling mereka tahu keseriusan, tetapi kebanyakan mereka menafikan berdengkur sendiri atau berfikir ia tidak penting. Atas sebab ini, berdengkur suami boleh menjadi isu yang sangat sukar bagi pasangan muda dengan tempoh perkahwinan yang singkat.

Pasangan pertengahan umur yang telah hidup bersama untuk masa yang lama mungkin mempunyai idea “hanya hidup dengan kesabaran,” tetapi dalam kes pasangan muda, konflik antara suami yang menafikan keseriusan berdengkur dan isteri yang tidak boleh tidur setiap malam boleh membawa kepada pergaduhan perkahwinan.

Di Amerika Syarikat dan United Kingdom, terdapat laporan bahawa berdengkur dianggap sebagai sebab ketiga perceraian berikutan kerosakan kewangan dan penafian pasangan. Ia adalah punca perubatan pertama. Apa yang akan menjadi seperti di Korea?

Foto hiasan X frame

Kesimpulannya, walaupun berdengkur pasangan itu mungkin bukan alasan langsung untuk bercerai, jika setiap bilik digunakan kerana berdengkur teruk dan kehidupan pasangan itu sendiri terancam olehnya, ia menjadi alasan perceraian.

Pertama sekali, di Korea, perceraian tidak menjadi hanya kerana dengkuran pasangan. Ini kerana penyakit pasangan itu tidak termasuk dalam alasan perbicaraan di bawah undang-undang sivil.


Pasangan diwajibkan untuk menyokong dan bekerjasama antara satu sama lain. Melainkan penyakit itu boleh dirawat dan pasangan enggan merawatnya, perceraian itu sendiri adalah sukar.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak menganggap pasangan anda yang mengadu sakit mental dan fizikal kerana berdengkur dan tidak menunjukkan kesanggupan untuk merawatnya, cerita akan berubah.

Jika kepercayaan antara pasangan telah runtuh kerana penyakit ini dan hubungan telah merosot ke titik di mana sukar untuk pulih, tuntutan perceraian boleh diterima. Jika hubungan itu sudah dipecahkan ke titik di mana perkahwinan adalah mustahil, tidak bermakna untuk mengekalkannya.

foto hiasan x frame


Pada tahun 2002, Mahkamah Keluarga Seoul menerima permintaan untuk perceraian, dengan mengambil kira kisah seorang wanita berusia 40-an yang memfailkan tuntutan mahkamah kerana berdengkur teruk suaminya. Ia adalah kes pertama di mana konflik antara pasangan yang timbul daripada berdengkur menjadi sebab perceraian.

Kuasa berdengkur adalah besar. Ia dianggarkan kira-kira 70 hingga 80 dB. Ini bersamaan dengan bunyi yang dihasilkan apabila kereta api bawah tanah memasuki satu platform. Jika bunyi berdengkur begitu kuat, ia boleh menyebabkan kehilangan pendengaran orang lain tidur bersama-sama, jadi adalah wajar untuk berusaha untuk memperbaiki gejala.

Kaedah rawatan untuk berdengkur termasuk rawatan tekanan positif dan pembedahan dilation saluran udara.

Kongsikan artikel ini