Doktor Orientalis: Menderita Sakit Kecil Lebih Lama Hidup Berbanding Hidup Terlalu Yakin Sihat! Hujahnya memang mengejutkan

Pada kebiasaannya,  orang yang lebih tua semakin mudah sakit. Seorang doktor orientalis di kawasan luar bandar mendedahkan Kesakitan adalah tanda keabnormalan fizikal.

Sakit itu sendiri bukan penyakit. Ia adalah salah satu isyarat bahawa tubuh kita menghantar apabila keadaan fisiologi badan yang sihat berubah kepada keadaan patologi kerana sebab. Reseptor deria yang hadir pada akhir badan menghantar isyarat apabila rangsangan berlebihan digunakan untuk merosakkan tisu. Apabila ia disebarkan di sepanjang saraf, seseorang merasa sakit dan cuba untuk membuang rangsangan berbahaya dari badan.

Foto hiasan adrofit official

Terdapat banyak jenis kesakitan. Pertama, terdapat kesakitan mekanikal yang anda rasa apabila anda ditikam, jatuh, atau dilanggar oleh seseorang. Ia boleh menyebabkan kesakitan akibat rangsangan suhu seperti apabila anda menyentuh sesuatu yang panas. Di samping itu, terdapat kesakitan kimia yang disebabkan oleh keradangan selepas kecederaan dan kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan saraf. Daripada jumlah ini, apa yang menyebabkan kita sakit berterusan terutamanya dari keradangan dan kerosakan saraf.

Keradangan sering dianggap negatif, tetapi ia tidak. Ini kerana keradangan adalah tindak balas imun semula jadi yang berlaku dalam proses memulihkan tisu dengan mengalahkan gangguan luaran dan meningkatkan peredaran darah apabila tisu rosak akibat lebam, jangkitan, dan kecederaan. Masalahnya ialah bahawa jika tindak balas ini berterusan secara kronik, bahan keradangan terkumpul dalam tisu. Apabila bahan seperti prostaglandin berkumpul, kita mengalami kesakitan kronik.

Jadi,  apa yang diperlukan untuk memastikan bahawa bahan keradangan dilepaskan dengan lancar tanpa terkumpul di dalam badan? Ianya adalah darah.

Foto hiasan adrofit official

Apabila darah beredar dengan baik, nutrien dan oksigen dibekalkan kepada luka. Bahan keradangan juga dilepaskan dengan cepat untuk membantu menyembuhkan luka. Ungkapan terbaik untuk ini akan menjadi “ia tidak menyakiti jika ia berfungsi, ia tidak menyakiti jika ia tidak berfungsi.”

Akupunktur, chuna adalah ubat untuk menyembuhkan kesakitan.

Akupunktur herba sesuai untuk melepaskan keradangan berperingkat di kawasan tempatan. Di samping itu, apabila reseptor deria diaktifkan oleh rangsangan mekanikal, mekanisme kesakitan kepada otak berubah dan mengurangkan kesakitan.

Foto hiasan adrofit official

Akupunktur ini adalah ubat seperti sengat racun dan akupunktur darah ikan yang secara langsung membantu dengan keradangan dan kesakitan, dan membersihkan keradangan yang telah kekal antara otot tanpa dilepaskan.

Rawatan Chuna digunakan dalam kes-kes di mana ketidakseimbangan struktur badan menyebabkan fungsi yang buruk dan menyebabkan keradangan kronik. Apabila kesakitan teruk di seluruh badan, ubat oriental boleh dirawat menggunakan asceticism dan flamingos yang menghasilkan darah ikan, gong cheong  dan quince yang membantu peredaran darah, dan quince yang merehatkan otot.

Di Korea, Terdapat pepatah “Golgol Baeksae.” Dalam erti kata lain, orang yang menderita penyakit kecil hidup lebih lama daripada mereka yang hidup dengan keyakinan terhadap kesihatan mereka. Kesakitan adalah tanda yang kita tidak mahu, tetapi ia adalah tanda yang membolehkan kita mengetahui masalah fizikal kita. Jika anda mendengar kata-kata kesakitan dan menanganinya dengan betul, anda akan dapat mengekalkan kehidupan yang sihat lebih lama.

Kongsikan artikel ini