Fakta Menarik tentang Organ Lelaki: Lelaki Boleh ‘Ereksi’ 3-5 Kali semasa Tidur!

Apabila seseorang menyebut tentang organ lelaki, biasanya bayangan yang muncul adalah mengenai ‘ereksi’ dan imej serupa. Kebanyakan orang mungkin menganggap organ lelaki adalah sebahagian badan yang ‘mudah’ dan ‘sederhana’, tetapi sebenarnya, ia mempunyai ciri-ciri yang agak kompleks dan menarik. Laman web perubatan dalam talian UKMeds dari United Kingdom telah mendedahkan fakta menarik mengenai organ lelaki yang belum pernah kita dengar sebelum ini.

1. Organ Lelaki Boleh ‘Ereksi’ Sejak Zaman Janin hingga Selepas Kematian

Pertama sekali, organ lelaki boleh ‘ereksi’ sejak zaman janin. Anda mungkin terkejut mendengar bahawa bayi lelaki yang dilihat dalam pemeriksaan ultrabunyi seringkali memperlihatkan tanda-tanda ereksi. Organ lelaki ini dapat ‘ereksi’ sepanjang hayat, bahkan selepas seseorang itu meninggal dunia. Ia adalah perkara biasa jika ereksi berlaku setelah kematian, terutamanya jika seseorang lelaki itu meninggal secara tiba-tiba.

2. Organ Lelaki Bukanlah Otot atau Tulang

Ia adalah fakta yang cukup dikenali bahawa organ lelaki bukanlah tulang. Oleh itu, terdapat kekeliruan bahawa organ lelaki adalah otot. Namun, ini adalah salah faham. Organ lelaki bukanlah otot. Ereksi terjadi apabila darah mengalir ke organ tersebut semasa seseorang lelaki tersebut terangsang secara seksual. Ini adalah proses fisiologi yang berbeza dengan otot biasa.

3. Organ Lelaki Boleh ‘Patah’

Adakah mungkin organ lelaki ‘patah’? Jawapannya adalah ‘ya’. Apabila organ lelaki mengalami penekanan yang kuat semasa ereksi, ia boleh menyebabkan patahnya saluran darah dalam organ tersebut. Keadaan ini dikenali sebagai ‘fraktur organ lelaki’ dan biasanya berlaku semasa aktiviti seksual. Tanda-tanda yang biasa dialami termasuk bunyi retak atau terkoyak, pembengkakan, dan kesakitan yang teruk.

4. Lelaki Boleh ‘Ereksi’ 3-5 Kali semasa Tidur

Banyak lelaki mengalami ereksi apabila bangun tidur di pagi hari. Walaupun ini adalah kejadian biasa, ia bukan hanya terjadi pada waktu pagi. Sebenarnya, lelaki boleh mengalami ereksi sebanyak 3 hingga 5 kali semasa tidur malam. Walau pun sebab pasti bagi fenomena ini masih belum pasti, ia dikaitkan dengan tahap tidur REM (Rapid Eye Movement) atau tidur cepat mata yang berlaku semasa tidur.

Jadi, organ lelaki adalah suatu keajaiban yang perlu difahami dengan lebih mendalam. Walaupun ianya sering dilihat sebagai sesuatu yang mudah dan sederhana, ia sebenarnya mempunyai sifat-sifat yang sangat menarik.

Kongsikan artikel ini