Hari Kimchi Rasmi Disambut Di Argentina Pada 22 Nov Tapi Netizen Berang Kadar Kemiskinan Lebih 40% !

Selepas Senat Argentina meluluskan resolusi untuk menggubal “Hari Kimchi,” kimchi menjadi topik hangat dan berada di kedudukan teratas senarai perkataan carian di Argentina.

Pada 6 Oktober, Senat Argentina sebulat suara meluluskan agenda yang merancang 22 November setiap tahun sebagai Hari Kimchi oleh 47 penggubal undang-undang. Sekarang, setelah undian Dewan dan proses tanda tangan presiden, Hari Kimchi akan menjadi ulang tahun rasmi di Argentina.

Senator Magdalena Solari Kintana dari parti pemerintah Argentina memberi ucapan menjelaskan kimchi secara terperinci selama 11 minit lebih awal daripada undi.

Rep. Kintana memperkenalkan kimchi sebagai makanan “khazanah” yang juga berkaitan dengan budaya Korea dan identiti kebangsaan.

foto hiasan x frame

“Tahun 2022 menandakan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara Korea dan Argentina,” katanya.

“Enakmen Hari Kimchi ini bertujuan untuk memperingati sumbangan budaya dan sosial pendatang Korea dan mengukuhkan persahabatan dengan Korea.”

Ucapan Rep. Kintana juga termasuk bagaimana untuk membuat kimchi, keberkesanan kimchi, dan penjelasan mengenai pembuatan kimchi.

Resolusi yang digubal pada Hari Kimchi itu diluluskan Dewan Negara tanpa sebarang kesukaran, tetapi “Ucapan Kimchi selama 11 minit” di Kintana mencetuskan kontroversi dalam kalangan media tempatan dan netizen.

Pengkritik menegaskan bahawa adalah tidak wajar bagi senator untuk membincangkan “kimchi” untuk masa yang lama pada satu masa apabila terdapat banyak masalah penting untuk berurusan di Argentina.

foto hiasan x frame

Seorang wartawan tempatan “Clarin” menegaskan, “Seorang senator memberi “syarahan” mengenai masakan Korea selama 11 minit pada mesyuarat bersemuka Senat yang diadakan di Argentina buat kali pertama dalam setahun setengah di tengah-tengah masalah sosial dan ekonomi.”

Netizen tempatan juga menyuarakan pendapat negatif dengan berkata, “Adakah wajar untuk menumpukan masa untuk membincangkan kimchi apabila kadar kemiskinan Argentina melebihi 40 peratus?”

Kontroversi itu telah menimbulkan topik kimchi di Argentina. Seorang pegawai di Kedutaan Korea Selatan di Argentina berkata, “Kimchi pernah berada di bahagian atas senarai perkataan carian di Argentina. Terdapat banyak pertanyaan mengenai kimchi di pusat kebudayaan.”


22 November, “Hari Kimchi,” ditetapkan untuk mempromosikan nilai pemakanan dan kepentingan kimchi, dan telah ditetapkan sebagai ulang tahun undang-undang sejak tahun lalu di Korea. Ini bermakna bahawa setiap bahan kimchi, termasuk kubis, lobak, dan makanan laut masin, berkumpul untuk menghasilkan 22 keberkesanan.

Kongsikan artikel ini