Ibu Dihukum Penjara Selepas Bunuh Anaknya Yang Sakit & Dirawat Lebih 23 Tahun!

Seorang ibu dijatuhi hukuman penjara dalam perbicaraan pertama kerana membunuh anak perempuannya yang menderita skizofrenia selama lebih 20 tahun .

Jabatan Hal Ehwal Jenayah Mahkamah Tinggi Seoul 13 yang diketuai oleh Ketua Hakim Choi so-hwan dan Choi Sung-bo serta Chung Hyun-mi menjatuhkan hukuman penjara kepada pesalah hingga tiga tahun selepas melanggar perbicaraan pertama, yang menjatuhkan hukuman penjara empat tahun atas pertuduhan membunuh.

Mahkamah berkata, “Defendan juga mengalami kemurungan sambil memberi tumpuan kepada perlindungan dan rawatan mangsa, dan seolah-olah telah melakukan jenayah itu kerana dia dan pasangannya bimbang bahawa mangsa akan hidup dalam kesejukan sosial jika mereka meninggal dunia.”

“Kami memutuskan untuk mengurangkan hukuman memandangkan hakikat bahawa pasangan suami isteri, bapa kepada mangsa, merayu untuk defendan menjalani sepanjang hayatnya bersalah,” katanya.

Bagaimanapun, mahkamah menambah, “Hak mangsa untuk hidup perlu dihormati dengan sendirinya dan defendan tidak mempunyai kuasa untuk mengambil nyawa mangsa dengan hak keperibadian bebas. Memandangkan ibu bapa dalam keadaan yang sama tidak membuat pilihan yang sama, kami mengekalkan hukuman penjara.”

Pesalah telah dibicarakan pada bulan Mei tahun lepas kerana membunuh anak perempuannya yang sedang tidur di rumah. Pada tahun 1997, apabila anak perempuannya, yang merupakan pelajar sekolah menengah, mengalami skizofrenia dan penyakit lain, dia berhenti kerja dan menjaganya selama 23 tahun, tetapi melakukan jenayah itu apabila gejala tidak bertambah baik.

Pada perbicaraan itu, pesalah mendakwa bahawa dia melakukan jenayah itu secara tidak sengaja dalam keadaan kelemahan mental dan fizikal atau kehilangan mental, seperti mengalami Sindrom Burnout pada masa itu, tetapi tidak menerima tuntutan tersebut.

Kongsikan artikel ini