Ambil Masa 4 Tahun Untuk Tak Propa Lagi, Rapper Kang Min Soo Mengaku Biseksual!


Nama penyanyi rapper Kang Min Soo yang baru berusia 20 tahun menjadi sebutan apabila dia membuat pengakuan mengejutkan pada 13 Julai 2021 dengan mengatakan dia mahu menjadi lebih selesa dalam minority seksual. Malah, dia sangat kecewa kerana selama ini dia hidup dengan menyembunyikan identiti diri sendiri.

Menerusi perbualan telefon bersama Sport TV News pada tengahari tadi, Kang tidak mahu lagi propa dengan membuat pengakuan sebenarnya terhadap kecenderungan seksnya.

“Saya dah tiga atau empat tahun memikirkan soal ini sebelum saya memberitahunya,” kata Kang Min Soo yang lahir pada Januri 2001 yang mana tahun ini dia berusia 20 tahun.

Foto instagram Minsoo


“Identiti jantina hanyalah satu maklumat yang semua orang ada dalam kehidupan mereka. Saya berasa begitu kecewa kerana terpaksa menyembunyikan perkara ini. Dalam masyarakat kita, golongan minoriti seksual masih diskriminasi dan dikritik. Jika saya lakukan pengakuan sedemikian pada usia muda, saya fikir golongan minoriti seksual akan tidak disenangi, ” jelasnya.

Pada hari ini, Kang telah mengumumkan di laman Instagram peribadinya bahawa dia adalah seorang biseksual yang mana dia menyukai lelaki dan wanita.

“Saya fikir identiti jantina yang saya ada sejak saya dilahirkan adalah semula jadi. Walau bagaimanapun, mereka diskriminasi terhadap saya dan dikritik kerana menjadi minoriti seksual. Sesetengah orang pun terhantuk oleh keluarga mereka,” katanya lagi.

Jejaka ini telah berfikir bahawa dia mesti mengatakan “semula jadi” suatu hari nanti, memetik keberanian selepas berfikir bahawa dia harus berdiri  sendiri dengan menjadi minoriti seksual. Terdapat beberapa komen yang membimbangkan tentang pengakuannya, tetapi kebanyakan mereka memberikan komen sokongan. Peminat luar negara turut menyokongnya.

“Saya tertanya-tanya jika saya boleh menyiarkannya atau bagaimana ia akan bertindak balas. Tetapi saya ingin menggalakkan minoriti seksual, dan saya fikir saya harus berdiri oleh mereka, jadi saya akhirnya membawa apa yang saya mahu katakan. Saya tidak pernah menyesal mengakunya,”  jelas Kang Min Soo yang memikirkan keluarganya.

“Keluarga saya tahu tentang saya, tetapi saya rasa mereka tidak fikir bahawa saya akan mendedahkannya secara terbuka seperti ini. Adik saya seorang pelajar sekolah menengah khususnya, dan saya minta maaf. Tetapi saya fikir ia adalah sesuatu yang saya perlu lakukan.


Kang Min Soo mula menjadi perhatian apabila mendapat tempat kedua dalam Mnet High School Rapper 3 pada 2019. Kemudian dia melancarkan lagu  “Oh!” “When I Close My Eyes,” “How To Hate You,” dan  “Love Game.” Pada Mei, dia melancarkan album EP berjudul “It’s the Gent Matter” dan bekerja sebagai  “Donkey Ears.”


Dia baru saja selesai aktiviti bersama The Donkey Listening To You selepas muncul dalam program KBS 2 iaitu Yoo Hee Yeol Sketchbook yang ditayangkan pada 9 Julai 2021.

“Mental dan fizikal saya menghadapi kesukaran pada mulanya, namun lama kelamaan saya seronok berada di pentas,” katanya dalam program berkenaan.

Terbaru, Min Soo dilaporkan sedang menyiapkan album baru dan mahu berjumpa dengan peminat dalam naskah yang paling baru. Dia turut menunjukan ekspresi terhadap golongan LGBT dan akan membuat sebuah lagu berkaitannya.

“Di pasaran POP Amerika, banyak cerita tentang minority seks. Saya mahu buat lagu berkonsepkan itu dan memberikan kegembiraan buat golongan ini,” katanya.


Kongsikan artikel ini