66% Kekasih Mula Dari Berkawan, Majoriti 22 Bulan Berkawan sebelum Bercinta!

Danos Stinson, profesor madya psikologi di Universiti Victoria di Kanada, telah mengkaji bagaimana cinta bermula sejak dua dekad yang lalu, dan minggu lepas dia telah  menerbitkan kajian dalam Jurnal Psikologi Sosial dan Sains Personaliti yang paling bercinta bermula dengan persahabatan.

“Ia adalah bentuk hubungan yang paling biasa untuk rakan-rakan menjadi kekasih, tetapi ia tidak pernah terbukti secara saintifik. Melalui kajian ini, kami mendapati bahawa semakin lama kita saling mengenali, lebih baik kita membina ikatan romantis.” Stinson berkata.

FOTO HIASAN STUDIO 148

Para penyelidik menjalankan kajian mengenai “percintaan yang berkembang antara rakan-rakan” di Kanada dan Amerika Syarikat, yang terdiri daripada kira-kira 1,900 orang dewasa. Menurut kajian itu, para penyelidik mendapati bahawa kira-kira 66 peratus kekasih bermula dengan rakan-rakan. Ia juga mendedahkan bahawa kebanyakan orang yang menjadi kekasih dari rakan-rakan benar-benar bermula sebagai kawan biasa. Kajian ini mengkaji semula majoriti kajian sedia ada yang memberi tumpuan kepada “cinta ghairah orang yang tidak dikenali,” membuktikan bahawa orang lebih suka mula dating dengan orang yang mesra dan bukannya orang yang tidak dikenali.

Di samping itu, dalam kajian akhir 300 pelajar kolej, penyelidik mendapati bahawa kebanyakan pasangan menghabiskan purata 22 bulan sebagai kawan sebelum bertarikh. Fakta menarik ialah tiada perbezaan umur kepada kaum dalam hubungan antara rakan-rakan dan kekasih.

Stinson berkata kajian itu membuktikan satu lagi fakta menarik. Kebanyakan orang berfikir bahawa garis antara persahabatan dan cinta adalah jelas, tetapi sebenarnya ia tidak.

FOTO HIASAN STUDIO 148

Dua pertiga daripada pasangan yang mengambil bahagian dalam kajian Stinson berkata mereka berkawan sebelum mereka berkahwin, tetapi kebanyakan mereka berkata mereka berada dalam hubungan Kawan dengan Manfaat sebelum mereka mula bercinta dengan bersungguh-sungguh.

Ini bermakna bahawa kebanyakan orang yang menjadi kekasih dari rakan-rakan adalah “kawan-kawan,” tetapi bertindak seperti kekasih.

“Keputusan ini membuatkan saya berfikir tentang bagaimana berbeza definisi kamus persahabatan dan cinta adalah dari definisi sebenar orang,” kata penyelidik.

FOTO HIASAN STUDIO 148


“Kami memerlukan lebih banyak penyelidikan mengenai proses menjadi cinta dalam persahabatan,” kata Stinson dan pasukannya, sambil menambah bahawa mereka merancang untuk memulakan kajian tidak lama lagi untuk mengetahui di bawah apa keadaan kawan-kawan menjadi kekasih dan apa kecenderungan orang mengembangkan persahabatan menjadi cinta.

Kongsikan artikel ini