Cium Ketiak Challenge Tular Di Tiktok, Ini Punca Ketiak Peluh & Cara Kurangkan Ketiak Bau Masam!

Apabila ketiak berpeluh, bakteria yang mencintai lemak menjadikannya berbau busuk

Ia boleh diatasi melalui penyingkiran bulu, peningkatan tabiat makan dan beberapa prosuder yang lain. Sudah pasti, ada setengah orang peluh akan berbau apabila peluh mengalir tetapi ada juga yang tidak mengeluarkan bau langsung.  Apa sebabnya? Dan adakah cara untuk mengurangkan bau?

Sebab yang teruk untuk bau ketiak mungkin  disebabkan “bau cecair.”

 

Foto hiasan Serial Monster

Kelenjar peluh manusia termasuk kelenjar air garam dan kelenjar apocrine, dan punca bau adalah kelenjar apokrin. Peluh dari kelenjar apocrine kaya dengan lemak. Peluh ini mempunyai banyak komponen lemak kerana ia menggabungkan dengan komponen lemak dari kelenjar sebum yang disambungkan ke folikel rambut dan dilepaskan semula. Pada masa ini, ia diuraikan menjadi ammonia busuk oleh bakteria yang suka komponen lemak.

Sebaliknya, peluh dari kelenjar ecrine membawa terus ke epidermis kulit dan dilepaskan keluar dari kulit. Ia tidak berbau kerana ia mengandungi sedikit lemak dari kelenjar ecrine. Walau bagaimanapun, sejumlah besar peluh dirembeskan dari kelenjar air garam. Dalam kes hyperhidrosis, ia dikaitkan dengan kelenjar ecrine.

Tabiat makan juga menyumbang kepada bau makanan berkalori tinggi seperti daging, telur, dan produk tenusu meningkatkan rembesan hormon yang menggalakkan kelenjar peluh. Malah, orang Barat yang suka makan bahan-bahan tersebut diketahui mempunyai bau peluh yang lebih kuat daripada orang Asia Timur. Makan diet yang memberi tumpuan kepada karbohidrat dan sayur-sayuran mengurangkan bau badan.

Lalu, apa cara untuk mengurangi ini?

Yang menghairankan, bercukur mengurangkan bau. Ini kerana penyingkiran rambut laser dilakukan dengan memusnahkan folikel rambut, jadi kelenjar apokrin di sekelilingnya juga dimusnahkan. Di samping itu, penyingkiran rambut melalui pisau cukur, lilin, dan krim tidak menyentuh kelenjar apokrin, jadi punca asas tidak boleh diperbaiki. Walau bagaimanapun, bulu boleh menjadi lebih baik daripada sebelumnya kerana ia boleh memerangkap peluh dan menghasilkan semula sel penyebab bau.

Walau bagaimanapun, jika anda berada di bawah terlalu banyak tekanan, ada cara untuk melawat doktor dan mendapatkan rawatan. Ia adalah kaedah menerima preskripsi untuk ubat yang menghalang kelenjar peluh dengan gel atau mengeluarkan kelenjar peluh. Walau bagaimanapun, kaedah ini harus berhati-hati kerana peluh boleh dilepaskan ke tempat lain.

Kongsikan artikel ini