Askar Terima Dera Ayat Lucah Dek Kerana Komander Cemburukan Badannya!

Komander Unit Tentera Wilayah Gangwon didapati telah menyalahguna kuasa terhadap askar bawahannya dengan mendera dan menggunakan kata-kata kesat serta memfitnah personaliti rekrut.

Menurut sebuah catatan di halaman facebook unit tentera darat yang disiarkan pada 2 Julai 2021 bertajuk Bukannya Pusat Latihan Tentera, seorang komander telah bertanya kepada askar soalan seperti Apa yang anda lakukan semasa latihan musim sejuk Disember lalu? Adakah anda benar-benar lelaki?

FOTO HIASAN STUDIO HELIOS

Seorang askar yang menjadi suspek berkata, “Sejak itu, askar tidak boleh sambung latihan kerana cedera. Siapa kamu untuk merosakkan atmosfera sebagai komander? Jika anda cacat, diam saja.

“Apabila tamat latihan, pihak syarikat komander telah menyiasat personalitinya dengan mengatakan saya tidak mahu berwajah seperti kamu tetapi cemburu dengan susuk tubuh kamu,” kata suspek.

Ada yang menambah bahawa askar tersebut mengalami masalah kerana sering didera dengan ayat memalukan dan menjatuhkan maruahnya. Setelah menyiasat, informasi yang bocor ini dikatakan benar dan tindakan selanjutnya akan dilaksanakan berdasarkan prosedur undang-undang.

Syarikat yang terlibat dengan komander tersebut juga difahamkan akan mengambil pemerhatian lanjut supaya perkara ini tidak akan berulang lagi terhadap komander dan syarikat tersebut.

Kongsikan artikel ini