Pakar Selidik Dapati Minum Kopi Kurangkan Risiko Jangkiti COVID-19, Sayur Pun Sama Tapi…

Sebuah kajian mendapati, individu yang minum kopi satu hingga tiga cawan sehari boleh mengurangkan dari risiko dijangkiti COVID-19.

Menurut laporan New York Post pada 12 Julai 2021, pengkaji dari Universiti North Western di Illinous mengumumkan tentang kajian kes dala jurnal Nutrients pada 20 Jun 2021.

Berdasarkan data diet yang melibatkan 37,988 orang dari usia 40 hingga 70 tahun di UK Biobank, kajian mengenal pasti status dijangkiti korona dan analisis tentang makan yang sering di makan dan boleh mengurangkan jangkitan.

BioBank, sejenis program kajian kohort, mempunyai rekod kira-kira 500,000 pengambilan genetik, fizikal, dan makanan dari 2006 hingga 2010.

Menurut kajian itu, jika pengambilan kopi harian adalah satu, dua hingga tiga, dan empat cawan, kadar positif korona masing-masing jatuh 10% dan 8%, berbanding ketika tidak minum satu cawan.

“Kopi mempunyai bahan-bahan anti oksidan dan anti-radang. Kopi berfungsi memihak kepada bahan pelabelan keradangan seperti alpha nekrosis tumor (TNF-),) dan protein C-reaktif.”


FOTO HIASAN PEXELS

Kedua-dua protein C-reaktif dan nekrosis tumor alpha adalah bahan yang menjejaskan keterukan dan kematian Covid-19. Dianggarkan bahan-bahan yang meningkatkan kesihatan yang terkandung dalam kopi berkesan dalam meningkatkan imuniti untuk mencegah Covid-19.

Di samping itu, penggunaan sayur-sayuran yang bagus juga mengurangkan kebarangkalian jangkitan Covid-19, dan penyusuan susu ibu mempunyai kesan yang sama kepada bayi.

FOTO HIASAN PEXELS

Hanya makan 0.67 hidangan sayur-sayuran setiap hari mengurangkan peluang jangkitan dengan Covid-19. Para penyelidik menjelaskan bahawa sayur-sayuran mengandungi bahan-bahan anti-radang yang banyak yang meningkatkan imuniti.

Sebaliknya, daging yang diproses mempunyai peluang jangkitan yang lebih tinggi dengan Covid-19 walaupun ia dimakan untuk 0.43 hidangan setiap hari.

FOTO HIASAN PEXELS

Para penyelidik menganggarkan bahawa akan ada faktor yang menjejaskan imuniti semasa operasi pemprosesan seperti garam dan asap dan bukannya penggunaan daging itu sendiri.

Penyelidik memperkenalkan kepentingan kajian itu memberitahu merancang diet tertentu akan menjadi satu lagi cara untuk mempertimbangkan untuk menetapkan garis panduan bagi pencegahan covid-19.”

Kongsikan artikel ini