Mampukah Korona Merebak Di Kolam Renang? Ini Jawapan Penyelidik Tentang Keselamatan Berenang Dikala COVID-19

Menurut kajian, air kolam renang yang disteril meneutralkan korona virus dalam masa 30 saat.

Pasukan penyelidik di Imperial College London baru-baru ini mengeluarkan kajian yang menunjukkan bahawa air kolam yang dibasmi kuman dengan klorin adalah selamat dari jangkitan korona.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengekalkan jarak tertentu antara orang walaupun dalam keadaan berenang kerana virus boleh merebak apabila bernafas dan bercakap di luar air.

Pasukan penyelidik memerhatikan apa yang berlaku kepada virus dengan mencampurkan air kolam renang dengan korona virus “Sas-Cove-2” dalam persekitaran makmal. Akibatnya, virus itu di nyah aktifkan dalam tempoh 30 saat dari air kolam renang.

Analisis menerangkan sebab mengapa SARS-Cove-2 dineutralkan adalah kerana klorin atau bromin yang digunakan untuk mengekalkan dan menguruskan air kolam renang. Bahan kimia ini menyebabkan zarah virus menjadi neutral atau sangat tidak mungkin disebarkan.

Foto hiasan Pexels

Dalam erti kata lain, jika anda dijangkiti Covid-19 semasa menggunakan kemudahan berenang, kemungkinan besar anda tidak mengekalkan penjarakan sosial yang betul daripada berenang di dalam air yang sama seperti orang lain. Jangkitan korona virus disebabkan oleh zarah virus menyentuh mata, hidung, dan mulut melalui titisan atau aerosol. Oleh itu, seperti ruang dalaman yang lain, kemudahan renang dalaman harus mengekalkan persekitaran yang meminimumkan ketumpatan, jarak, dan penutupan.

Di samping itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada kebersihan tangan sebelum dan selepas menyentuh barangan awam ketika melawat taman tema atau taman air. Anda juga perlu memberi perhatian kepada kebersihan apabila menggunakan jaket, tiub, meja, kerusi dan sebagainya.

Kanak merindui kolam renang- foto PEXELS

Dalam pada itu, apabila anda tidak berenang, anda mesti mengekalkan penjarakan sosial dan memakai topeng apabila anda melawat kafeteria. Apabila memakai topeng selepas berenang, lapkan kelembapan dari muka anda sebelum memakainya. Ini kerana topeng basah boleh menjadikan anda sukar untuk bernafas.

Pasukan penyelidik percaya air tawar sedemikian mungkin bukan punca utama peningkatan risiko Covid-19. Jangkitan virus cenderung merebak melalui hubungan rapat antara orang, risiko jangkitan kumpulan adalah rendah jika anda bermain di dalam air pada jarak di ruang luar.

Kongsikan artikel ini