Lelaki Hilang RM113k Demi Urutan Wanita, Dakwa Dipukau Syarikat Melancong Untuk Urut!

Seorang lelaki berusia lingkungan 40an yang datang ke Seoul atas tujuan melancong yang digelar melancong urut di sebuah hotel telah kehilangan wang sebanyak RM113k tanpa menerima sebarang rawatan urutan.


Balai Polis Seoul Hyehwa mengumumkan pada 13hb bahawa ia sedang menyiasat gaji harian KRW 32.2 juta di bawah naungan sebuah syarikat perniagaan melancong urut atas tuduhan penipuan.

Pihak penipuan dituduh menipu seorang lelaki berusia 40-an yang datang ke Seoul atas tujuan pelancongan perniagaan dengan menghantar 32.2 juta won atas sebab-sebab seperti perbelanjaan termasuklah urutan perjalanan perniagaan ke hotel.

Foto Hiasan Cocoviking

Lelaki tersebut telah menghubungi sebuah syarikat selepas mencari di laman portal. Kemudian dia telah menghantar 150,000 won mendepositkan perbelanjaan perjalanan perniagaan untuk tukang urut wanita.

Selepas itu, syarikat yang menerima wang itu menuntut kos tambahan dengan menyatakan bahawa ada kesilapan dalam sistem pembayaran dalaman, termasuklah wang 500,000 won atas nama deposit keselamatan untuk syarikat urut.

Lelaki itu telah meminta untuk bayaran balik, tetapi pegawai syarikat itu berkata, “Jumlah itu mestilah 50 juta won untuk mendapatkan bayaran balik,”

Foto Hiasan Cocoviking


Disiasat bahawa mangsa juga menerima perkhidmatan tunai seolah-olah dia telah dirasuk atau dipukau untuk memberi wang. Mengetahui bahawa jumlah wang yang diremitkan melebihi 32.2 juta won, lelaki itu akhirnya menyedari bahawa dia telah ditipu dan melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Polis segera melancarkan siasatan. Walau bagaimanapun, adalah tidak mungkin untuk memohon penggantungan pembayaran akaun daripada syarikat kerana ia tidak merupakan jenayah memeras wang sambil menipu identitinya.

Ini kerana perbuatan mencuri wang di bawah preteks menyediakan urutan merupakan “perbuatan berpura-pura untuk menyediakan perkhidmatan” dan dikecualikan daripada jenayah penipuan kewangan telekomunikasi di bawah Akta Bayaran Balik Kerosakan Penipuan Telekomunikasi.

Foto Hiasan Cocoviking

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh jumlah kerosakan yang besar, bank diminta kerjasama dan mengambil langkah-langkah untuk menyekat pengeluaran.

Seorang pegawai polis berkata, “Kami merancang untuk memohon penyitaan akaun dan waran geledah, percaya bahawa akan ada lebih banyak kerosakan tambahan.”

Kongsikan artikel ini