Kes Tarik Seluar Lelaki Tergantung, Atlet Korea- Lim Hyo Jun Terdesak Hingga Jadi Warganegara China

Lim Hyo-joon, skater kelajuan trek pendek yang juga pemenang pingat emas di Sukan Olimpik PyeongChang, dilaporkan memperoleh kewarganegaraan China.

Menurut laporan MBC, Lim baru-baru ini menyelesaikan proses naturalisasi khas di China dan bertolak ke China pada 5 Mac selepas menerima pasport China.

“Dia tidak dapat berlatih lagi di Korea, dan sebagai skater ais, dia mencari jalan untuk memakai lagi kasut skate itu. Oleh itu, Lim Hyo-Jun telah memutuskan untuk ke China. Penaturalisasian Cina adalah kerana kesukaran dan kekecewaan yang tidak menerima pengampunan atas kes mahkamah,” kata ejen Lim Hyo-joon (25), pemenang pingat emas dalam luncur laju trek pendek pada Sukan Olimpik Musim Sejuk Pyeong Chang 2018.

Lim Hyo Jun akan menyertai latihan pasukan kebangsaan trek pendek China sebaik sahaja dia menamatkan pengasingan diri, dan jika tiada perubahan besar, atlet muda ini dijangka melepasi pembangunan pasukan kebangsaan trek pendek China dan bersaing dalam Sukan Olimpik Beijing Musim Sejuk tahun depan.

Keputusan mengejut ini dilaksanakan Lim  disebabkan keinginannya untuk menyertai Sukan Olimpik. Dua tahun yang lalu, beliau menerima “penggantungan kelayakan selama setahun” kerana menarik seluar remaja lelaki untuk mendedahkan bahagian badannya semasa latihan pasukan kebangsaan, tetapi hukuman telah digantung sehingga menjadikannya tidak jelas untuk mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik Beijing Musim Sejuk 2022.

Sementara itu, Lim telah didenda 3 juta won dalam perbicaraan pertama atas pertuduhan gangguan seksual terhadap juniornya, tetapi dibebaskan dalam perbicaraan kedua akhir tahun lalu dan kini sedang menunggu keputusan Mahkamah Agung.

Kongsikan artikel ini