Pesakit Inkontinens Kencing Kini Banyak Merebak Ke Lelaki Sebab Hiperplasia Prostat!

Inkontinens urinari sering dikenali sebagai penyakit wanita. Namun ia kini juga tidak bagi beberapa lelaki juga mengalami gejala tumpahan air kencing. Malah, bilangan pesakit inkontinens kencing lelaki juga semakin meningkat. Ini kerana bukan sahaja penuaan berkembang, tetapi bilangan pesakit hipertrofi prostat semakin meningkat.


Apabila anda semakin tua, fungsi saraf motor yang menggerakkan otot pundi kencing anda berkurangan dan kebocoran kencing. Di samping itu, inkontinens urinari berlaku apabila pusat kencing, yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan air kencing mengalami kontrak pundi kencing.

 Mengapa hiperplasia prostat menyebabkan inkontinens urinari? Ini kerana apabila jalan keluar untuk air kencing disekat kerana hiperplasia prostat, pundi kencing menggunakan kekuatan untuk melepaskan air kencing, dan akibatnya, otot pundi kencing menjadi tidak rata. Kemudian akhirnya, pundi kencing menjadi sensitif, menyebabkan tergesa-gesa air kencing (rasa seperti batuk) dan membuang air kecil. Air kencing tidak dikumuhkan dengan baik, yang boleh membawa kepada gejala melimpah.

FOTO HIASAN STUDIO RUSTIC


Jika inkontinens kencing tidak dirawat tepat pada masanya, gejala menjadi lebih teruk dan menyebabkan penyakit seperti hyperplasia prostat boleh berlaku. Jika gejala air kencing mengisi pundi kencing berterusan kerana penyakit penyebab tidak dirawat, tekanan dalam pundi kencing boleh meningkat dan fungsi buah pinggang yang disambungkan kepadanya mungkin berkurangan. Oleh itu, jika gejala membuang air kecil terus membuat kehidupan harian anda tidak selesa, anda perlu melawat hospital untuk diagnosis dan rawatan.

Inkontinens urinari mempunyai rawatan yang berbeza bergantung kepada jenis. Terdapat inkontinens kencing secara tiba-tiba, yang menyebabkan air kencing mengalir, inkontinens kencing perut, yang kencing semasa batuk atau bersenam, dan “inkontinens kencing kelas pertama,” yang melimpah sebagai otot pundi kencing melemahkan dan air kencing tidak dapat dilepaskan tepat pada masanya. Jika terdapat inkontinens segera, melatih pundi kencing dan ubat-ubatan adalah keutamaan. Latihan pundi kencing adalah untuk bertahan kira-kira 15 minit dan pergi ke bilik mandi apabila anda perlu membuang air kecil. Ia meluaskan jumlah pundi kencing supaya anda boleh memegang air kencing dengan selesa.

FOTO HIASAN STUDIO RUSTIC

Ubat-ubatan digunakan sebagai anticholinergic atau promoter beta, yang melemahkan pengecutan otot pundi kencing. Jika gejala-gejala masih tidak lega, Botox boleh disuntik ke dalam otot pundi kencing untuk melumpuhkan mereka. Untuk inkontinens tekanan perut, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan menjalankan Kegel. Senaman Kegel adalah untuk melegakan sphincter urethral dengan menggunakan kekuatan untuk sphincter urethral seolah-olah memotong batang air kencing. Sphincter urethral adalah otot yang digunakan untuk memotong batang air kencing. Ulangi empat hingga lima kali untuk berehat sphincter urethral selama lima saat, dan apabila anda terbiasa dengan pergerakan, meningkatkan masa untuk kontrak otot selama kira-kira 10 saat dan berehat selama 10 saat. Dalam kes inkontinens kencing kelas pertama terutamanya disebabkan oleh hyperplasia prostat, ubat-ubatan yang melonggarkan pundi kencing dan uretra dirawat dengan penghalang alfa.

Kongsikan artikel ini