Kopi Kurangkan Risiko Kematian? Mungkin Ini Punca Orang Korea Suka Kopi Tawar!

Menurut satu kajian, minum beberapa cawan kopi setiap hari boleh memberi kesan positif kepada kesihatan jantung dan hidup lebih lama, Kajian berusia 12.5 tahun itu mengkaji kesan kesihatan kopi pada 449,563 orang dewasa berusia 40 hingga 69 tahun tanpa penyakit kardiovaskular.

 

Peserta dalam kajian ini dikelaskan kepada mereka yang minum 0 cawan kopi, kurang daripada 1 cawan, 1 cawan, 2 hingga 3 cawan, 4 hingga 5 cawan kopi, dan lebih daripada 5 cawan sehari. Maklumat tersebut dikumpulkan melalui kaji selidik. Soal selidik termasuk soalan mengenai jenis minuman kopi (seperti kopi segera, tanah, atau tanpa kafein).

 

Keputusan kajian dikira dengan membandingkan orang yang minum kopi dengan mereka yang tidak.

Kopi membantu kesihatan jantung dan mengurangkan risiko kematian

 

Selepas menyesuaikan faktor risiko kardiovaskular seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, penggunaan alkohol, status merokok, dan obesiti, didapati bahawa minum pelbagai cawan kopi secara keseluruhan membantu kesihatan

 

Pertama, orang yang minum dua hingga tiga cawan kopi segera atau bebas kafein mempunyai risiko keseluruhan kematian yang lebih rendah daripada mereka yang tidak minum kopi. Kumpulan yang mempunyai risiko kematian terendah menunjukkan penurunan 27% dalam peserta minum kopi asli. Kopi tanpa kafein menunjukkan pengurangan 14% dalam risiko kematian dan kopi segera 11%.

 

Seterusnya, kajian mendapati penurunan penyakit kardiovaskular seperti kegagalan jantung, penyakit jantung koronari, dan strok pada orang yang minum dua hingga tiga cawan kopi setiap hari. Kopi hancur sekali lagi menunjukkan pengurangan risiko tertinggi pada 20 peratus, diikuti oleh kopi segera pada 9 peratus dan tanpa kafein pada 6 peratus.

Pengukuran terakhir dalam kajian ini adalah penurunan aritmia, iaitu degupan jantung yang tidak teratur. Hasil pengukuran adalah berbeza daripada keputusan lain. Orang yang minum 4-5 cawan kopi asli atau kopi segera setiap hari telah menurunkan aritmia. Sebaliknya, orang yang minum kopi bebas kafein tidak mengurangkan risiko aritmia mereka.

 

Terdapat beberapa batasan untuk kajian ini. Maklumat mengenai jumlah kopi yang anda minum setiap hari dilaporkan sendiri oleh peserta. Maklumat ini dikumpulkan pada awal kajian. Jadi penulis kajian tidak tahu sama ada seseorang telah menukar pengambilan kopi harian mereka selama 12.5 tahun atau jenis kopi yang mereka makan.

Walau bagaimanapun, walaupun mengambil kira faktor-faktor ini, kopi diketahui agak sihat apabila ia dimakan secara rasional tanpa banyak gula dan krim ditambah. Di samping itu, kopi dikatakan mempunyai kesan anti-radang dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

 

Dan kafein membawa kepada banyak manfaat kesihatan apabila dimakan dalam garis panduan yang disyorkan (orang dewasa boleh mengambil sehingga 400 miligram kafein setiap hari). Menurut Persatuan Jantung Amerika, kopi “merangsang sistem saraf pusat” dan boleh mengurangkan risiko penyakit Parkinson, menurut Johns Hopkins Medicine.

 

Oleh itu, jika anda tertanya-tanya sama ada anda boleh minum sehingga dua atau tiga cawan kopi, teruskan. Mungkin kopi tambahan akan baik untuk kesihatan anda.

 

 

Kongsikan artikel ini