17 Negara Terlibat Dalam Kajian Paling Negatif Terhadap China, Jepun Teratas Manakala Korea Pula 77% !

Menurut media Bloomberg  yang disiarkan hari ini, 15 dari 17 negara yang terlibat sangat memandang negatif terhadap negara China. Japan berada ditangga teratas berdasarkan keputusan undian yang dijalankan oleh Pengkaji Amerika Syarikat menjelang ulang tahun ke-100 Parti Komunis China.

Menurut kaji selidik Pew Research terhadap 17 negara berkenaan, lebih 50 peratus berkata mereka melihat China sangat negatif di 15 negara.

Budaya Jepun- Foto PEXELS

Jepun mempunyai pandangan negatif tertinggi  terhadap China sebanyak 88%, diikuti Sweden (80%), Australia (78%), Korea Selatan (77%), dan Amerika Syarikat (76%).

Khususnya, 76 peratus rakyat Amerika melihat China negatif. Ini adalah peningkatan mata peratusan 3 daripada kaji selidik yang pernah dijalankan sebelum ini.

Pandangan Korea- Foto PEXELS

Bloomberg melaporkan bahawa sebab mengapa reputasi China telah jatuh lebih jauh adalah kerana China melanggar hak asasi manusia di Hong Kong dan Wilayah Autonomi Uighur.

Keputusan Penuh – Foto News One

Mereka menjalankan kaji selidik berkaitan menjelang ulang tahun ke-100 pengasas Parti Komunis China, dan mengumumkan keputusan pada 30hb Jun 2021 iaitu sebelum ulang tahun ke-100 pengasas Parti Komunis China.


Kongsikan artikel ini