Arca 3 Budak Lelaki Bogel Sedang Kencing Bikin Netizen Malu & Marah! Mohon Ditukar Walau Sudah 10 Tahun Jadi Tarikan Pelancong

Terdapat kontroversi mengenai kesesuaian seni awam yang dipasang di tengah-tengah taman besar di Incheon.

Menurut Pihak Berkuasa Zon Ekonomi Bebas Incheon pada 18 Jun lalu, dua aduan baru-baru ini difailkan oleh akhbar Kebangsaan Suruhanjaya Hak Sivil Kebangsaan meminta pemansuhan patung selimut basah di Songdo International City Central Park di Incheon.

Arca yang dipersoalkan ialah patung 3 budak kencing berlumuran lumpur yang dipasang pada tahun 2011 dan menyatakan tempat kejadian tiga kanak-kanak lelaki mengintip ke arah tepi sungai dalam bentuk pecahan.

Cerita di sebalik arca ini dikatakan kanak-kanak yang mengembara untuk menangkap kerang dalam lumpur di Songdo pada masa lalu tidak dapat pergi ke bilik mandi. Ia menghidupkan semula kenangan bermain permainan basah di tengah-tengah lumpur.

Walau bagaimanapun, aduan itu berkata, “Tidak menyenangkan untuk melihat anda telanjang seluar anda dan mempamerkan kemaluan anda. ” Kenapa kita perlukan patung budak lelaki kencing di taman?” aduan meminta perobohan itu.

Songdo komuniti dalam talian “All That Songdo” juga menyiarkan posting awal bulan ini, berkata, “Saya cadangkan patung kencing Central Park.”

Aduan itu menyatakan berkata, “Anak sekolah rendah saya malu dengan patung itu sejak beberapa ketika, dan pasangan kekasih yang dating di situ telah terkejut dengan butirannya,” dan menambah, “Tidak seperti 10 tahun yang lalu, patung itu seolah-olah mempunyai masalah.”

“Nostalgia era yang menggambarkan kencing jalan raya nampaknya tidak ada kena mengena dengan sejarah Incheon dan tidak sepadan dengan imej Central Park,” katanya lagi. “Saya berharap ia akan ditukar kepada karya seni simbolik lain.”

Artikel ini menimbulkan kontroversi sejauh mana seni awam boleh dibenarkan, dengan lebih daripada 100 komen dalam dua hari.

Moon (26) berkelulusan jurusan dalam seni, berkata, “Tidak ada masalah sebagai seni, tetapi nampaknya kontroversi kerana ia adalah karya yang boleh diakses oleh sesiapa sahaja di tempat awam yang dipanggil taman.”

Kontroversi serupa bukan sesuatu yang luar biasa di Korea.

Pada September 2017, air pancut minum yang menggambarkan “anak lada” muncul di Plaza Seoul, tetapi ia dikeluarkan kerana kritikan sesetengah rakyat. Air pancut minum ini dilaporkan ditubuhkan oleh Yeongyang-gun, Gyeongsangbuk-do untuk mempromosikan festival lada cili pada masa itu.

Pada bulan Oktober tahun yang sama, di Bandar Yeongju, Wilayah Gyeongsangbuk-do, arca ginseng besar kira-kira 5 meter tinggi telah dipasang di Pesta Punggi Ginseng, dan kawasan itu dirobohkan.

Ada yang mengatakan bahawa “ia lucu dan menyeronokkan” dan “seni hanya seni dan tidak betul mahu penilaian beruniform kerja.”

Yoon (41), seorang penduduk Songdo, berkata, “Sukar untuk melihat patung kencing, yang terkenal sebagai tarikan pelancong, betul atau salah, bebas untuk mentafsirkan kerja, tetapi menafikan dan mengeluarkannya sendiri adalah campur tangan yang berlebihan.”

Lee Dong-young, seorang profesor pendidikan seni gunaan di Universiti Hanyang, berkata, “Adalah semula jadi untuk pandangan seni untuk berbeza-beza dan berubah mengikut zaman. Mungkin terdapat pendapat bahawa ia tidak selesa bergantung kepada bagaimana anda menyatakannya, tetapi ulasan yang pelbagai itu boleh diterima sebagai bidang seni.”

“Dalam kes patung itu, ia berdasarkan bercerita, jadi jika ada penjelasan tambahan di tempat yang menonjol kepada pengguna, ia akan meringankan keengganan mereka,” katanya lagi.

Kongsikan artikel ini