27 Orang Ditahan Kerana Terlibat Kes Pelacuran Gadis Remaja Bawah Umur

Polis telah memperluaskan siasatan mereka terhadap kes yang melibatkan kanak-kanak perempuan sekolah menengah untuk berniaga seks dan menyerang mereka di Pohang, Wilayah Gyeongsang Utara dengan menahan seramai 27 orang.

Pada 28 Jun 2021, Balai Polis Pohang Bukbu mengesahkan bahawa ia menahan tiga orang, termasuk seorang individu atas tuduhan meminta kanak-kanak perempuan sekolah menengah memenuhi syarat (melanggar undang-undang mengenai perlindungan kanak-kanak dan remaja), dan menangkap sembilan tanpa penahanan.

Foto hiasan PEXELS

Pihak polis juga mendapati 15 orang tanpa penahanan atas tuduhan melanggan seks terhadap seorang gadis sekolah menengah. Dua belas orang termasuk individu yang ditahan itu dituduh memberi kemudahan kepada gadis sekolah menengah yang melarikan diri dari rumah dari Januari hingga April tahun ini sehingga menjadikan  mereka memenuhi syarat dan mengaturkan pembeli seks.

Daripada hasil jualan bernilai 150,000 won, mereka akan memberikan jumlah 50,000 won dan mencuri 100,000 won. Telah didedahkan bahawa 15 orang, termasuk seorang lagi terlibat dalam perdagangan seks dengan gadis-gadis sekolah menengah menggunakan aplikasi dating.

Foto hiasan PEXELS

Pihak polis mengatakan kebanyakan mereka yang terlibat adalah pelbagai termasuklah pekerja pejabat. Pihak polis seterusnya mendedahkan jenayah kumpulan ini semasa siasatan selepas insiden menumbangkan seorang gadis sekolah menengah untuk berniaga seks dan menyerangnya secara kolektif pada Mei lalu.

“Kami akan terus berusaha membasmi pelacuran haram, seperti dalam talian dating, untuk keselamatan remaja,” Kata Chung Heung-Nam, ketua Balai Polis Pohang Utara.

Kongsikan artikel ini