Lebih 40% Pelajar Sekolah Menengah Berasmara Tanpa Pengetahuan Ibu Bapa!

Rata-rata pelajar sekolah menengah di Korea mempunyai 2.5 pengalaman dalam dating dan menyembunyikannya daripada ibu bapanya. Anda mungkin pernah mengalami kerisauan berpanjangan untuk mengaku menyukai seseorang di bangku sekolah. Jadi, bagaimana pula dengan remaja zaman kini mengakui cinta dengan orang yang disukai ?

Sebuah syarikat kandungan pendidikan telah menjalankan tinjauan ke atas 422 remaja untuk mengulas sekali gus menjawab isu berkenaan. Menurut kaji selidik itu, status dating remaja sangat berbeza dengan masa lalu.

Ketika ditanya mengenai jumlah perhubungan cinta dikalangan pelajar sekolah, rata-rata remaja bertemu 1.1 orang, 2.5 untuk pelajar sekolah menengah atas, 2.2 bagi pelajar sekolah menengah, dan 1.1 untuk pelajar sekolah rendah.

Khususnya, 76 peratus daripada responden menjawab “sekolah” adalah  tempat mereka bertemu pasangan masing-masing. Di samping itu, terdapat pendapat lain yang mana mereka bertemu melalui sosial media dalam susunan rakan sekolah (10%), rakan-rakan kejiranan (5%), dan pengenalan (4%).

Lebih mengejutkan, 45% daripada responden berkata mereka tidak memberitahu ibu bapa mereka tentang kewujudan rakan heteroseksual, dan 27 peratus berkata mereka akan menentang dating kerana mereka tidak mahu mendedahkan mempunyai rakan heteroseksual.

Terdapat juga respons daripada remaja yang mengatakan mereka akan menyembunyikan hubungan dengan rakan-rakan mereka kerana terdapat banyak kes di mana mereka melihat mereka dalam keadaan yang buruk apabila berkongsi dengan ibu bapa.

Sebaliknya, 55% remaja berkata mereka akan memberitahu ibu bapa mereka disebabkan yakin tidak ada sebab untuk menyembunyikannya dan bahawa dating bukan perkara yang buruk.

Kongsikan artikel ini