Penduduk Protes Sehingga Pembinaan Masjid Baru Di Daegu, Korea Digantung!

Pejabat Daegu Buk-gu telah menggantung permit pembinaan Masjid yang selepas aduan penduduk. Pembinaan masjid itu akhirnya digantung sebulan sebelum siap sepenuhnya.

Pada petang 18 Februari 2021, sepanduk telah digantung di Daehyeon-dong, Buk-gu, Daegu bagi menentang pembinaan sebuah masjid baru.

“Hak penduduk untuk terus hidup dan mengejar kebahagiaan akan dimusnahkan dalam pembinaan Masjid. Pihak Pejabat Buk-Gu perlu bertanggungjawab,” komplaen dari semua penduduk Daehyeon dan Santuari.

Difahamkan, sebuah masjid kecil sedang dibina dikawasan lorong kediaman. Walau bagaimanapun, pembinaan tersebut terpaksa digantung dan hanya struktur keluli dibina ada.

Selepas penduduk memfailkan aduan, Buk-gu telah menggantung pembinaan berkenaan. Kejiranan itu berhampiran pintu barat Universiti Kebangsaan Kyungpook yang mana kawasan yang padat rumah.

Walaupun pada mulanya permit telah diluluskan, penduduk kawasan itu yang ingin menghentikan masjid itu terus dibina.

Enam warga asing dan seorang Korea telah memohon permit pembinaan untuk membina sebuah masjid di sini dan Pejabat Daerah Buk-gu memberikan permit pembinaan pada September tahun lepas. Pembinaannya bermula pada Disember tahun lalu.

Lebih 350 orang menandatangani petisyen terhadap pembinaan masjid itu di Buk-gu pada Rabu lalu. Pada hari yang sama, mereka juga menyiarkan petisyen di papan buletin pejabat presiden Cheong Wa Dae . Sejurus selepas itu,

Buk-gu telah menghantar surat rasmi pada hari yang sama dengan mengarahkan pembinaan masjid digantung serta merta.

Menurut pihak berkenaan, Masjid ini dibina sebagai kemudahan hidup kejiranan jenis kedua dan diguna untuk dewan agama. Seorang pegawai Buk-gu berkata,

“Saiz bangunan adalah 202 meter persegi, jadi ia diluluskan sebagai dewan perhimpunan agama, bukan kemudahan agama. Walau bagaimanapun, banyak aduan datang dan meminta pemilik bangunan untuk menghentikan pembinaan untuk sementara waktu sehingga persetujuan dicapai, dan pemilik bangunan menerimanya. “

Pada masa ini, terdapat sebuah masjid di Jukjeon-dong, Dalseo-gu, Daegu.

Namun, ada yang melihat sikap penduduk dan Pejabat Buk-gu sebagai kritikal. Oleh itu, Solidariti Rakyat Daegu untuk Demokrasi Penyertaan mengeluarkan kenyataan pada 18hb, berkata,

“Kami menggesa tindakan Daerah Utara menarik baliknya sebagai ekspedisi pentadbiran yang bertentangan dengan kebebasan beragama, hak asasi manusia sejagat, kepelbagaian budaya dan keadilan pentadbiran yang dijamin oleh Perlembagaan.

“Ia adalah satu perkara diskriminasi agama dan pelanggaran hak asasi manusia yang melanggar Perlembagaan, memandangkan terdapat persoalan sama ada langkah-langkah tersebut akan diambil jika mereka adalah gereja atau katedral.”

Kongsikan artikel ini