Bukan Saja Baik Untuk Diet, Profesor Korea Dedah Pisang Baik Untuk Kecantikan Kulit!

Warna pisang mana yang baik untuk kecantikan kulit? Pisang manis juga popular untuk diet, tetapi baru-baru ini pisang dianggap sebagai buah yang baik untuk penjagaan kulit.

Khususnya, ia adalah nutrien yang meningkatkan nada kulit dan keanjalan kulit yang menarik perhatian ramai. Pisang mempunyai banyak ‘vitamin antioksidan’ yang baik untuk penjanaan semula kulit. Ianya terdiri daripada vitamin A, vitamin C dan vitamin E. Beta-kapas dalam pisang ditukar menjadi vitamin A semula jadi dalam badan. Vitamin A, juga dikenali sebagai ‘vitamin anti-berjangkit’, melindungi kulit dan membran mukus. Ia berguna dalam mencegah kerosakan matahari, kedutan, dan cendawan hitam.

Vitamin C adalah nutrien penting bagi mereka yang mengambil berat tentang penjagaan kulit. Ia bukan sahaja mencerahkan nada kulit tetapi juga menggalakkan pengeluaran koligen. Koligen adalah protein yang menyumbang 90% daripada dermis pada kulit kita dan bertindak sebagai pelekat antara sel. Dalam erti kata lain, ia adalah teras keanjalan kulit.

Vitamin E adalah bahan yang paling popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebagai nutrien kecantikan. Ia menyekat oksigen aktif dalam badan untuk mengelakkan penuaan sel-sel kulit dan menambah daya hidup pada kulit.

“Pisang kaya dengan polifenol, bersama-sama dengan vitamin A, C, E, dan B, yang baik untuk mencegah penuaan,” kata Kim Jong-un, seorang profesor masakan tradisional dan pemakanan di Universiti Wanita Baehwa.

Makan mana-mana pisang juga boleh menjejaskan. Ini adalah kerana pisang, yang merobek buah-buahan, mempunyai nutrien yang berbeza bergantung kepada keadaan kematangan pisang. Pisang diimport dalam keadaan hijau ringan dan dihantar ke pasaran selepas purata lima hingga enam hari proses selepas makan malam.

Pertama sekali, dalam kes pisang hijau, kadar yang paling tahan adalah kira-kira 20%, dan baru-baru ini telah memberi perhatian di luar negara sebagai makanan diet. Tidak seperti kanji dalam karbohidrat, ia tidak dipecahkan oleh enzim pencernaan, yang bertindak sebagai serat pemakanan. Bahan ini bertukar menjadi gula kerana ia masak.

Perkara yang paling berkesan untuk penjagaan kulit adalah apabila anda mempunyai bintik-bintik coklat. Peningkatan antioksidan yang kuat seperti vitamin C dan polifenol meningkatkan pemutihan dan kesan anti-penuaan. Dr. Kim Jong-un menjelaskan, “Antara pisang, terutamanya yang mempunyai tompok-tompok coklat kerana matang mereka bukan sahaja meningkatkan kandungan gula tetapi juga mempunyai tahap polifenol antioksidan tertinggi.”

Satu kajian Jepun (2015) juga telah diterbitkan, yang paling membantu untuk sistem imun. Menurut kajian oleh Masatoshi Yamazaki, seorang profesor perubatan di Universiti Teikyo di Jepun, kesan imun pisang dengan tompok-tompok coklat (hari kematangan ke-10) adalah sehingga lapan kali ganda daripada pisang kuning. Walau bagaimanapun, pisang yang telah bertukar menjadi hitam di seluruh terlalu tinggi dalam kandungan gula dan terdedah kepada kerosakan, jadi lebih baik memakannya sebelum berubah seperti berkenaan.

Pisang dihidangkan dengan murah hati untuk kulit walaupun selepas makan. Jika anda membuat pek pisang semulajadi, ia sesuai untuk melembapkan kulit anda apabila ia kering. Campurkan setengah pisang hancur dengan sudu madu dan 25ml susu untuk menjadikannya mudah. Sapukan pada kulit dan basuh dengan air selepas 15 minit kemudian.

Kongsikan artikel ini