Pisang Mentah Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan!

Apabila anda membeli pisang dari kedai, adakah anda berfikir, “Anda harus memakannya apabila ia masak”? Ia mungkin mengejutkan anda. Pisang mentah mengandungi beberapa nutrien yang hebat, yang tidak terdapat dalam pisang yang sudah masak. Untuk pengetahuan anda, ia boleh berkesan untuk menurunkan berat badan.

Dr. Karan Raj, seorang doktor yang aktif di TikTok, berkata di media sosial bahawa “pisang masak dan mentah mempunyai manfaat kesihatan yang berbeza.” Kedua-duanya adalah sihat, tetapi mungkin lebih bermanfaat untuk memilih tahap kematangan mengikut tujuan anda.

“Semakin mentah atau hijau pisang, semakin tinggi nisbah kanji. Kanji adalah sejenis karbohidrat yang bertindak seperti serat. Ia adalah prebiotik yang disukai oleh bakteria baik dalam usus,” kata Dr. Raj.

Menurut WebMD, “Kanji adalah nutrien yang boleh membantu badan dengan pencernaan, penurunan berat badan, pencegahan penyakit, dan fungsi kesihatan lain. Ia boleh menjadi sebahagian daripada gaya hidup sihat, seperti pemakanan yang mencukupi, senaman, dan tidur.”

“Beberapa jenis kanji boleh melalui saluran pencernaan tanpa dicerna,” kata Healthline. “Banyak kajian pada manusia menunjukkan bahawa kanji tahan boleh memberi manfaat kesihatan yang kuat.”

Bagaimana dengan pisang yang sudah masak?

“Sebaliknya, semakin kuning atau masak pisang, semakin mudah ia dihadam. Lebih banyak kanji ditukar kepada karbohidrat ringkas dari masa ke masa,” kata Dr. Raj.

“Semakin pisang matang dan mula bertukar menjadi coklat, semakin tinggi kandungan antioksidannya.” Makanan yang kaya dengan antioksidan diketahui berkesan dalam mencegah penuaan, memperbaiki penyakit kardiovaskular, mengurangkan kolesterol, mempromosikan pemecahan alkohol, mencegah dan memperbaiki kerosakan ingatan.

Beberapa nutrien dikekalkan sepanjang proses kematangan pisang. “Dari masa ke masa, enzim menyebabkan kematangan semula jadi, merangsang pemecahan molekul pisang. Selepas itu, aktiviti antioksidan meningkat dan kelihatan sebagai bintik coklat. Walaupun kandungan protein meningkat semasa kematangan, vitamin A dan serat tetap konsisten.”

Sama ada ia kelihatan hijau atau kuning, pisang tetap sihat. Di harap ia akan membantu anda memilih pisang yang lebih sesuai untuk tujuan anda.

Kongsikan artikel ini