Jadi Orang Tengah, Polis Terima Wang Sogok RM73 Ribu Untuk Sebar Info Siasatan!

Pegawai Polis didakwa menerima wang sogokan dengan menukar maklumat penyiasatan telah ditahan pihak mahkamah.

Jabatan Hal Ehwal Jenayah Pejabat Pendakwa Daerah Incheon  menerusi 7 Ketua pendakwa raya Lee Hee-dong telah menahan  anggota Balai Polis Incheon Jungbu, atas tuduhan mengantara di bawah Akta Hukuman Wajaran Jenayah Khusus, pada 19 Mei 2021.


Song Jae-yoon, hakim yang bertugas di Mahkamah Daerah Incheon, mengeluarkan waran berkata terdapat risiko memusnahkan keterangan siasatan selepas menjalankan soal siasat terhadap suspek sebelum penangkapannya.

Leftenan tersebut dikatakan telah dituduh mengambil kira-kira 20 juta won atau lebih RM73 Ribu dengan permintaan untuk kemudahan dalam siasatan semasa bekerja di sebuah balai polis di Incheon tahun lepas. Setelah dilantik pada separuh kedua tahun lepas, beliau dipindahkan ke pejabat daerah milik stesen pusat.

Foto hiasan Naver.com

Pihak pendakwaan sebelum itu menahan pegawai polis ini  pada 17 Mei  dan meminta mahkamah mendapatkan waran tangkap untuk menyiasat keadaan sebenar jenayah berkenaan. Stesen Jungbu melucutkan jawatan polis itu sehari selepas penangkapannya dengan merancang untuk meneruskan prosiding tatatertib mengikut hasil siasatan.

“Kami belum menetapkan jadual tertentu kerana kami sedang mempertimbangkan secara dalaman apabila jawatankuasa disiplin akan diadakan,” kata wakil pihak polis.

Setakat ini, pegawai penyiasat menyatakan sukar untuk mendedahkan butiran siasatan termasuklah butiran pertuduhan.

Kongsikan artikel ini