352 Pelajar Disiasat Selepas Seorang Pelajar Bunuh Diri Dengan Nota 12 Nama Pembuli!

Seorang pelajar sekolah menengah di Gwangju yang bunuh diri dengan meninggalkan nota bunuh diri didapati mengalami keganasan sekolah daripada rakan sekelasnya. Pihak polis sedang mempercepatkan siasatan dengan menjalankan siasatan penuh bersama pihak berkuasa pendidikan dengan merujuk ke atas pelaku dan rakan sekelas.

Menurut Balai Polis Gwangsan di Gwangju pada 10 Julai, polis menubuhkan pasukan petugas khas berkaitan kes itu dan melancarkan siasatan dengan bersungguh-sungguh.

Sehingga hari ini, penyiasatan beberapa rakan sekelas telah selesai, dan siasatan menyeluruh akan dijalankan untuk membincangkan terhadap beberapa rakan sekelas yang diklasifikasikan sebagai pelaku.

Terdahulu, siasatan penuh dijalankan ke atas 352 pelajar sekolah menengah tahun dua yang berada di kelas sama dengan mangsa, dan pelajar itu menulis tangan sama ada mereka telah dikenakan atau melihat keganasan sekolah itu.

Foto hiasan oleh Taekki

Semasa siasatan, semua pegawai sekolah telah diharamkan daripada memasuki sekolah.

“Kami bercadang untuk membentuk pasukan petugas khas untuk mencari siapa yang melakukan keganasan sekolah dan bagaimana mereka melakukannya,” kata seorang pegawai Balai Polis Gwangsan.

“Sukar untuk mendedahkan butiran yang tepat kerana kedua-dua mangsa dan pelaku adalah pelajar sekolah menengah dan dikhuatiri mengalami kerosakan sekunder. Kami akan melengkapkan siasatan secepat mungkin dan mengetahui keadaan sebenar kejadian.” Keterangan lanjut dari polis.

Pada 1 Julai 2021,  keluarga mangsa yang masih berkabung itu mengemukakan bukti yang relevan kepada polis, mengatakan bahawa mangsa mengalami keganasan sekolah dan polis melancarkan siasatan.

Foto hiasan oleh Taekki

Nota bunuh diri dan video yang dikemukakan oleh keluarga terkorban menunjukkan bahawa mangsa dipercayai dibuli oleh rakan sekelasnya. Nota bunuh diri menyebut nama-nama 12 pelajar, termasuk lapan rakan sekelas dari sekolah yang sama yang mempunyai persahabatan yang baik dengan mangsa bersama kesan bahawa “Saya dapat bertahan kerana anda.”

Foto hiasan oleh Taekki

Selain itu, sebuah video telefon bimbit yang diambil setahun lalu menunjukkan Seorang pengsan selepas dikepung oleh beberapa pelajar di kampus. Pelajar terbabit dirakam ketawa dalam video tersebut.


Kongsikan artikel ini