Presiden Korea, Moon Jae In Video Call 8 Individu Termasuk Aktor Popular Sempena Lunar New Year!

Sempena sambutan tahun baru Cina di Korea, Presiden Korea Selatan, Moon Jae In telah melakukan panggilan video dengan lapan rakyat Korea terpilih yang berada di dalam dan luar negara Korea Selatan. Panggilan tersebut telah dilakukan Moon Jae In pada awal pagi 11 Februari 2021.

Lapan individu bertuah yang telah menerima panggilan video tersebut adalah seorang ayah yang lahir di New Zealand, Ahn Kwang Hoon, tiga orang pelakon iaitu Jin So Yeon, Lee So Byul dan Ryu Jun Yeal, pengarah Yang Chi Seung dan graduan Sekolah Hongcheon iaitu Kang Bo Reum, Shin Seung Ok dan Par Do Ha.

Presiden Korea, Moon Jae In.

Ahn Kwang Hoon yang berusia 81 tahun memohon kerakyatan sebagai orang Korea pada September 2020 selepas dia menabur bakti selama 54 tahun dalam pelbagai proses khusus untuk Korea Selatan.

Ryu Jun Yeol


Pemilihan pelakon Ryu Jun-yeol (36) pula kerana dia selebriti Asia pertama yang berjaya menamatkan kursus Greenpeace ISC sehingga mendapat Greenpeace Environmental Monitoring Line. Ryu terus terlibat dalam aktiviti berkaitan perlindungan alam sekitar, termasuk kempen untuk menghadapi penyalahgunaan plastik melalui social media peribadi .

Ji So Yeon


Ji So-yeon (30) merupakan pemain bola sepak kebangsaan wanita Korea Selatan pertama yang bermain untuk England dan memenangi Anugerah Pemain Wanita Tahunan. Beliau merangkul kejuaraan Liga Super musim lalu dan mara ke perlawanan akhir tahun ini. Tahun ini merupakan ulang tahun ke-7 dia menyertai pasukan Wanita Chelsea FC.

Pelakon Lee So-byul (26) adalah orang pekak yang mempunyai ciri-ciri yang diperoleh dan menjadi topik hangat ketika dia menjadi tuan rumah acara sambutan Hari Pembebasan ke-75.

Yang Chi Seung

Pengarah Yang Chi-seung (45), jurulatih kesihatan terkenal, menghentikan kemudahan sukan operasi dan bertukar menjadi usahawan tteokbokki sebagai langkah penjarakan sosial 2.5.

Kim Bo-reum, Shin Seung-ok, dan Park Do-ha-haeng (14), mengadakan placard bersorak dan mengalu-alukan acara pada hari tiga pelajar junior dari Sekolah Rendah Hongcheon Oan pergi ke sekolah selepas pemulihan lengkap.

Ini adalah kali pertama Presiden Moon melaksanakan panggilan video dengan rakyat pada musim cuti perayaan. Panggilan tersebut telah menggunakan fungsi video call wajah Kakao Talk.

Kongsikan artikel ini