15% Terpaksa Berpantang, 36% Dari 2182 Masyarakat Seoul Tiada Hubungan Seks!

Berdasarkan keputusan kajian, satu dari tiga dewasa lelaki dan wanita yang menetap di Seoul tidak melakukan seks sepanjang tahun lalu.

Dua puluh satu peratus daripada responden didapati terpaksa berpantang secara sukarela memaklumkan bahawa mereka berminat tetapi gagal kerana keadaan ekonomi dan kesihatan.

Majoriti Wanita memberi alasan “tidak berminat” melakukan hubungan seks, manakala lelaki menjawab “berminat, tetapi tidak dapat mencari pasangan.”

Menurut kajian yang dijalankan oleh Yeom Yoo-sik, profesor sosiologi di Universiti Yonsei, dan Choi Joon-yong, seorang profesor sekolah perubatan di Universiti Yonsei, 36 peratus daripada responden berkata mereka tidak melakukan hubungan seks pada tahun lalu.

Dalam kaji selidik yang dijalankan oleh Pfizer pada tahun 2000, kadar jawapan kepada isu yang sama adalah 11%, tetapi kadar orang dewasa bukan seksual (tanpa seks) lebih daripada tiga kali ganda dalam 21 tahun.

FOTO HIASAN SSEN STUDIO

Tinjauan dilakukan dalam talian ke atas 2,182 lelaki dan wanita berusia 19 tahun atau lebih tua yang tinggal di Seoul dari Januari hingga Mei 2021.

Mengikut jantina, 43 peratus wanita dan 29 peratus lelaki tidak melakukan hubungan seks pada tahun lalu. Atas sebab-sebab tidak melakukan hubungan seks, seorang daripada empat wanita (24%) menjawab “tidak berminat,” sementara lelaki menjawab “berminat, tetapi tidak dapat mencari rakan kongsi” (15%).

Daripada mereka yang mengatakan tidak melakukan hubungan seks sepanjang tahun lepas, 15% adalah pantang sukarela, dan 21% berminat, tetapi pantang sukarela kerana sebab-sebab ekonomi dan kesihatan.

FOTO HIASAN SSEN STUDIO

Para penyelidik berkata, “Kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai kadar pantang yang lebih tinggi dalam kelas pertengahan rendah daripada kelas pertengahan atas, dan kadar tidak melakukan hubungan seks adalah lebih tinggi dalam kelas pertengahan rendah kerana mereka tidak dapat mencari pasangan.”


Kongsikan artikel ini