Gadis 15 Tahun Dikecam Body Shaming & Dibunuh Pelajar Sekolah Menengah 17 Tahun. Ini hukuman buat Pembunuh!

Membunuh seorang gadis sekolah menengah, mengaibkan seorang pelajar sekolah menengah, mahkamah rayuan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun.

Mahkamah Tinggi Daegu menerusi ketua pendakwa Raya Yang Young-hee, menolak kedua-dua defendan dan rayuan pihak pendakwaan terhadap seorang pelajar sekolah menengah berusia 17 tahun yang dituduh mengacau seorang pelajar perempuan hingga mati.

Dalam perbicaraan pertama, tertuduh dijatuhi hukuman penjara 12 tahun, 5 tahun dalam jangka pendek, dan 5 tahun dalam percubaan dan rayuan.

“Defendan mendakwa telah lemah dari segi mental dan fizikal semasa jenayah itu, tetapi dia tidak boleh menerimanya, dan hasil jenayah yang berkaitan dengan kecenderungan anti seksual defendan adalah begitu serius sehingga hukuman yang dijatuhkan oleh mahkamah asal tidak boleh dianggap di luar budi bicara,” kata mahkamah.

Foto hiasan Pexels

Pesalah telah dibicarakan pada 10 Ogos tahun lalu atas pertuduhan membunuh seorang kanak-kanak perempuan berusia 15 tahun yang enggan bertemujanji di Dunchi, berhampiran Jambatan Mutaegyo di Buk-gu, Daegu, dan menghina badannya.

Akta Juvana menetapkan bahawa kanak-kanak di bawah umur 19 tahun yang melakukan jenayah boleh dihukum dengan penyelewengan dengan had atas dan bawahan pada hukuman mereka dengan membahagikan mereka kepada hukuman jangka panjang dan jangka pendek.

Mengisi hukuman jangka pendek boleh menyebabkan penilaian pihak berkuasa pembetulan dan pelepasan awal dari penjara sebelum jangka panjang tamat.

Kongsikan artikel ini