Tujuh Remaja Sekolah Menengah Ditahan Polis Kerana Mencuri 11 Kereta Mewah!

Pelajar sekolah menengah yang mencuri dan memandu kenderaan yang tidak berkunci telah ditangkap oleh polis.

Balai Polis Jeonju Wansan di Wilayah Jeolla Utara mengesahkan pada 9 Jun 2021 bahawa mereka sedang menyiasat tujuh orang, termasuk seorang remaja berusia 14 tahun atas tuduhan curi.

Remaja 14 tahun itu dan lain-lain disyaki mencuri 11 kenderaan termasuk jenis Lexus dan Volkswagen bermula dari ke-4 Jun hingga ke-7 Jun di Wansan-gu, Jeonju.

Mereka didapati menyasarkan kenderaan yang tidak berkunci ketika dalam perjalanan di sekitar pangsapuri atau tempat letak kereta pangsapuri pada lewat malam. Kumpulan itu memandu di sekeliling untuk mengelak dari dijejak polis dan mencari sasaran lain serta memindahkan kereta yang baru dicuri.

Apabila remaja ini memandu di dalam kereta yang dicuri dan memandu secara melulu di jalan raya, beberapa warganegara melaporkan kenderaan itu kepada pihak penguasa bahawa terdapat kereta yang memandu terlalu cepat.

Foto Hiasan dari X-Frame

Pencuri juga merempuh sebuah tiang telefon selepas dikejar pegawai polis yang dihantar sebaik saja menerima laporan.

Pihak polis menahan kesemua tujuh orang pencuri di rumah dan penginapan mereka di Imsil County dan Jeonju City pada pagi 8 Jun 2021.

“Kami sedang menyiasat butiran jenayah itu untuk melihat sama ada terdapat sebarang jenayah lain. Kami bercadang untuk memohon waran tangkap bagi tiga daripada tujuh orang yang dikhuatiri mengulangi jenayah, dan menghantar dua kanak-kanak lelaki di bawah undang-undang berusia 13 tahun ke jabatan juvana,” Kata wakil polis


Kongsikan artikel ini