Ekzema Pinggul? Sakit Ini Merebak Di Musim Panas, Elak Pakai Jean & Ubah Tabiat Makan!

Pelajar dan pekerja pejabat  banyak menghabiskan masa dengan duduk. Dalam keadaan ini, jika anda mempunyai ekzema dengan gatal-gatal yang muncul di sekeliling pinggul, sukar untuk meneruskan kehidupan seharian. Ada yang menunjukkan bahawa ia mengganggu apabila bekerja kerana pangsi gatal di kawasan pinggul. Ia juga mengganggu jika anda terus bergerak kerana tidak selesa untuk menyentuh kerusi.

FOTO HIASAN BALANCE BUTTON

Ekzema pinggul mungkin berlaku apabila sistem imunisasi terjejas. Penyakit ini juga sangat berkaitan dengan suhu, pengudaraan, dan peluh terutamanya apabila persekitaran panas dan lembap. Gejala lebih cenderung berlaku dan berulang. Dalam pada itu, urat juga sama terjejas dengan peningkatan masa duduk dan berat badan yang mencetuskan gejala.

FOTO HIASAN BALANCE BUTTON

GEJALA BERAT BADAN

Paha dan pinggul adalah salah satu bahagian badan di mana banyak lemak subkutaneus. Apabila lemak mengumpul lebih daripada yang diperlukan dalam badan kita, haba yang berlebihan dihasilkan dalam badan kita. Ia membawa kepada kulit kering dan kemerahan. Meningkatkan berat badan (lemak) boleh menyebabkan badan membengkak dengan mudah. Ia seterusnya meningkatkan kawasan hubungan antara kerusi dan pinggul atau paha dengan mencegah pengudaraan. Jika pengudaraan tidak lancar, kawasan itu menjadi lembap, yang memudahkan kulit menjadi kering atau gatal, menyebabkan badan berpeluh. Perlu diingat bahawa makan snek lewat malam yang berlebihan, makanan berkalori tinggi, dan soda bukan sahaja meningkatkan berat badan tetapi juga menjejaskan kulit. Penjagaan juga perlu diambil kerana tabiat makan ini mengurangkan laktobacillus usus dan juga boleh menjejaskan pengenalan bahan keradangan ke dalam aliran darah dari saluran pencernaan.

FOTO HIASAN BALANCE BUTTON

GEJALA HAYAT KERUSI

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ‘kehidupan kerusi’ boleh menjadi punca utama ekzema pinggul. Jika anda duduk dan mengekalkan satu kedudukan untuk masa yang lama, mudah untuk mendapatkan ekzema kerana pengudaraan yang lemah di kawasan pinggul dan pangkal darah dan peredaran darah yang lemah. Kadang-kadang, terdapat kes-kes di mana orang terpaksa meneruskan kehidupan kerusi mereka walaupun terdapat ruam akibat ekzema, yang boleh menyebabkan kesakitan yang teruk apabila seluar dan kulit melekat bersama-sama dan jatuh. Ia  meningkatkan risiko jangkitan sekunder. Sudah tentu, duduk lama sahaja tidak menyebabkan gejala. Jika kesihatan fizikal anda berkurangan kerana tekanan dan keletihan, mudah untuk mengalami sedikit demam di dalam badan anda, dan jika anda duduk lama dalam keadaan ini, pinggul anda akan berpeluh dengan mudah dan membawa kepada ekzema.

Ekzema di sekeliling pinggul dan pangkuan sangat berkaitan dengan corak kehidupan individu.

FOTO HIASAN BALANCE BUTTON

Bagaimana anda menguruskan ekzema pinggul anda pada musim panas?

Musim panas adalah musim apabila ekzema pinggul berlaku dengan mudah. Melalui kakitangan perubatan profesional, usaha individu perlu dilaksanakan dalam kehidupan sambil mencegah gejala, memeriksa punca, dan melaksanakan rawatan yang sesuai.

FOTO HIASAN BALANCE BUTTON

Jika anda perlu duduk untuk jangka masa yang lama, anda perlu menggunakan kerusi buluh untuk membantu pengudaraan pinggul. Seluar dalam dan seluar juga disyorkan untuk dipakai dalam bahan ‘kapas’ yang berudara dengan baik. Jika anda mempunyai gejala ekzema, elakkan seluar jean. Orang yang mempunyai ekzema pinggul harus mencuci seluar mereka sering. Ini kerana kotoran dan luka di kawasan tercalar boleh menyebabkan jangkitan sekunder.

FOTO HIASAN BALANCE BUTTON

Tabiat makan perlu diperbetulkan. Menikmati snek lewat malam atau melegakan tekanan boleh membuat badan anda mudah bengkak, yang boleh membawa kepada kenaikan berat badan secara tiba-tiba, melemahkan organ pencernaan, dan memburukkan lagi kesihatan kulit. Jika anda mempunyai banyak masa untuk duduk atau berbaring biasanya kerana kekurangan tidur atau kekurangan kekuatan fizikal, anda perlu mengubah corak hidup anda melalui rehat yang cukup dan bersenam dengan intensiti yang sesuai pada masa yang sama.

Kongsikan artikel ini