Buldak Ramyeon Makin Laris Walau Kena Isu Kontroversi!

Walaupun kena recall, BulDak Bokkeum Myeon semakin popular! Kenapa? Baca sampai habis!

Denmark baru-baru ni suruh recall tiga jenis produk BulDak Bokkeum Myeon dari Samyang Foods. Lepas kejadian ni, bukannya jualan jatuh, tapi makin ramai pula yang cari BulDak Bokkeum Myeon. Ini contoh yang jelas bagaimana “noisy marketing” boleh bagi kesan positif.

Menurut Google Trends, carian untuk ‘BulDak’ di seluruh dunia bulan ni mencapai rekod tertinggi. Carian kali ni dua kali ganda lebih banyak daripada Oktober tahun lepas, dan empat kali ganda lebih banyak dari Mac tahun lepas.

Puncak carian ni berlaku pada 12 Jun, sehari lepas Denmark Veterinary and Food Administration (DVFA) umumkan perintah recall pada 11 Jun. Mereka kata kandungan capsaicin dalam tiga jenis BulDak Bokkeum Myeon terlalu tinggi dan boleh menyebabkan risiko keracunan. Scoville score untuk BulDak Bokkeum Myeon biasa adalah sekitar 4400, tapi untuk 2×BulDak adalah 8800 dan 3×BulDak pula 12000. Jenis 2×BulDak dan 3×BulDak ni hanya dijual di luar negara, bukan di Korea.

Samyang Foods pada mulanya risau yang isu recall ni akan merebak ke negara lain. Tapi lepas berita ni disiarkan oleh media luar seperti BBC dan AP, BulDak Bokkeum Myeon semakin mendapat perhatian. Washington Post pada 19 Jun melaporkan bahawa larangan jualan di Denmark sebenarnya buat BulDak Bokkeum Myeon lebih terkenal, dengan lebih 360 juta post berkaitan keyword ini.

Samyang Foods sudah hantar surat bantahan kepada kerajaan Denmark lepas buat kiraan capsaicin melalui agensi yang sah di Korea. Mereka kata kiraan capsaicin sepatutnya berdasarkan berat sos cecair, bukan berat keseluruhan produk. Samyang Foods jelaskan, “DVFA kira kandungan capsaicin berdasarkan berat keseluruhan produk iaitu 140g, sedangkan mi itu sendiri tiada capsaicin, hanya sos yang ada. Kalau kira berdasarkan berat sos sahaja iaitu 31.8g, jumlah capsaicin dalam satu bungkus mi adalah hanya satu perempat daripada yang dikira oleh DVFA.”

Walaupun kena recall di Denmark, BulDak Bokkeum Myeon semakin popular dan menjadi perhatian ramai. Samyang Foods terus mempertahankan produk mereka dan cuba untuk membetulkan salah faham berkaitan kandungan capsaicin. Sementara tu, nampaknya semakin ramai orang yang ingin mencuba mee pedas ini.

 

Kongsikan artikel ini