Tidur Adalah Rahmat! Gangguan Tidur Sejenis Sakit Mental & Punca Kemurungan

Jika anda tidak boleh tidur kerana haba dan nyamuk, ia sering mengganggu kehidupan anda pada keesokan harinya. Kemudian kita menyedari betapa berharga tidur untuk kita.

Orang yang tidur dengan baik dan sihat mungkin berfikir bukan masalah besar untuk tidak tidur selama beberapa hari. Kerana mereka tidak tahu menghargai tidur. Tetapi tidur lena setiap hari pastinya satu rahmat. Hanya memikirkan hakikat bahawa kekurangan tidur, seperti narkolepsi, apnea tidur obstruktif, penyakit tidur Afrika, dan insomnia isi rumah yang membawa maut dan boleh meragut nyawa.

Orang yang sihat tidur dengan baik. Sebaliknya, jika anda berfikir tentang hal itu, anda boleh membahayakan kesihatan anda jika anda tidak boleh tidur. Ia kedengaran sangat semula jadi, tetapi ia terbukti secara saintifik. Orang yang mengalami tidur yang berkualiti rendah dan kurang tidur walaupun mempunyai rintangan yang rendah terhadap selesema.

FOTO HIASAN TAILOR PROJECT

Sepasukan penyelidik di Universiti Carnegie Mellon meninjau 153 lelaki dan wanita yang sihat berusia 21 hingga 55 tahun selama 14 hari berturut-turut, mengasingkan mereka, , dan memantau wabak selsema selama lima hari. Akibatnya, kumpulan dengan purata masa tidur kurang daripada tujuh jam dikesan kira-kira tiga kali lebih selsema daripada mereka yang mempunyai lapan jam atau lebih.

Kebijaksanaan konvensional adalah bahawa jika anda mendapat penyakit teruk, anda tidak boleh tidur kerana kesakitan. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa kesakitan menjadi lebih teruk kerana tidur yang buruk. Menurut kaji selidik 11,445 pesakit kanser oleh Dr. Edward Stepansky, sepasukan rangkaian penyelidikan kanser di Memphis, Amerika Syarikat, pesakit yang mengalami masalah tidur berasa lebih sakit, keletihan, dan kemurungan.

FOTO HIASAN TAILOR PROJECT


Orang yang mengalami kemurungan atau penyakit mental tidak dapat tidur dengan baik. Walau bagaimanapun, terdapat kajian tidak konvensional yang menunjukkan bahawa gangguan tidur sendiri adalah sejenis penyakit mental dan menyebabkan kemurungan, gangguan defisit perhatian dan tekanan pasca trauma. Kurang tidur menjejaskan hormon dalam badan, menyebabkan masalah dalam kawalan tekanan.

Jika gangguan tidur adalah punca, mereka harus dirawat dengan mengambil terapi tidur dan pil tidur, bukan ubat penyakit mental. Sudah tentu, hubungan antara gangguan tidur dan penyakit mental hanyalah hipotesis, tetapi tidak mencukupi untuk memaklumkan kepentingan tidur. Sama ada ia menyakitkan kerana ia tidak tidur atau jika ia menyakitkan kerana ia menyakitkan seolah-olah menentukan sama ada ayam atau telur datang terlebih dahulu.

FOTO HIASAN TAILOR PROJECT


Orang moden semakin tidak dapat tidur. Terdapat banyak faktor yang menghalang tidur orang moden, seperti peralihan malam kerana pembangunan pelbagai budaya malam dan pengangkutan, tekanan, kafein, nikotin, alkohol dan pelbagai dadah. Kira-kira separuh daripada orang dewasa mengalami insomnia jangka pendek, dan 10% mengalami insomnia akut.

Gangguan tidur juga boleh menyebabkan bencana yang menyebabkan kesan sosial yang besar. Tidur yang lemah dan kurang tidur menyumbang kepada pelbagai penyakit dan kemalangan dan mengambil kos sosial yang besar.

Kongsikan artikel ini