Tidak Bernafsu Lagi Petanda Otot & Pinggul Kendur, Ini Cara Atasi & Simptom Lain!

Sama seperti umur anda, otot akan semula jadi mengecut. Begitu juga dengan otot bahagian bawah badan. Masalah otot bawah kendur boleh menyebabkan sakit tulang, sakit lutut, sakit belakang dan pelbagai sakit orang dewasa. Risiko menghadapi masalah seksual juga bakal berlaku disebabkan faktor kelemahan kitaran darah. Oleh itu, anda dinasihati agar melihat gejala yang menyebabkan anda menjadi kurang bermaya dan cara menjaga otot bahagian bawah badan.

FOTO HIASAN STEVE BAEK

Berikut adalah simptom yang menyebabkan otot anda jadi kecut:

1. Walaupun ada cuba memakai seluar push up, bahagian punggung dan pinggang anda tentang kendur.
2. Apabila anda duduk di kerusi, punggung anda mudah sakit.
3. Jika anda mempunyai penyakit prostat atau cuba berjalan dalam garis lurus, anda boleh tersandung.
4. Anda mudah terkencing
5. Anda sudah tidak bernafsu seks lagi atau anda hanya mampu bertahan dalam waktu yang singkat sahaja.

FOTO HIASAN OLEH STEVE BAEK

Dalam kes sedemikian, otot badan bawah perlu dilatih melalui senaman otot seperti squats dan lunge. Apabila melakukan squats, berdiri dengan lebar bahu kaki anda dan duduk seberapa banyak yang anda boleh.

Pada masa ini, sudut fleksibel lutut tidak boleh melebihi 90 darjah dan lutut tidak boleh tampil ke hadapan daripada kaki. Adalah baik untuk menjalankan 5 hingga 15 squats tiga kali sehari. Jika sukar untuk melakukan squat kerana usia tua atau kekurangan kekuatan otot, “squat luas” yang menyebarkan kaki lebih luas daripada bahu boleh membantu.

FOTO HIASAN OLEH STEVE BAEK

Walau bagaimanapun, jika anda menyebarkan kaki anda lebih daripada dua kali lebih luas seperti bahu anda, anda boleh menegangkan pinggul anda, jadi elakkan kedudukan ini.

Lunge adalah kedudukan di mana anda berdiri tegak, meletakkan satu kaki ke hadapan, dan menurunkannya sehingga paha anda selari dengan lantai. Kaki bertentangan boleh dilakukan dengan cara yang sama. Anda perlu melakukannya 10 hingga 20 kali sehari, 3 kali sehari.

FOTO HIASAN OLEH STEVE BAEK


Pada masa yang sama, adalah baik untuk melakukan senaman aerobik yang membantu membina otot. Berbasikal amat berkesan dalam mengukuhkan kekuatan badan yang lebih rendah. Dalam proses memutar pedal basikal, ia akan menguatkan otot badan yang lebih rendah. Kedua-dua basikal dalaman dan luaran amat membantu.

Kongsikan artikel ini