Masa Depan Pesakit Pediatrik Gelap Kerana Tiada Doktor Pakar Mendaftar Tahun 2021!

Menurut kaji selidik, tiada pemohon bagi pakar pembedahan pediatrik yang menjaga pembedahan dan merawat pesakit pediatrik seperti kecacatan kongenital tahun ini.

Pada 26 Julai 2021, komuniti perubatan dan Persatuan Pakar Bedah Korea mengumumkan bahawa bilangan pemohon untuk pemeriksaan pembedahan tiga bahagian bulan ini telah dikira dan hasilnya adalah sama.

Tahun ini, Persatuan Pakar Bedah Korea menjalankan ujian pakar pembedahan dalam sejumlah tujuh major terperinci, termasuk endokrin, dubur usus besar, pediatrik, saluran gastrousus, penyakit payudara, dan penyakit vaskular. Ia adalah ujian yang melayakkan pakar bedah sepenuh masa yang mempunyai latihan tambahan secara terperinci di kalangan pakar bedah sebagai sub-pakar.

FOTO DOKTOR SEBENAR KOREA OLEH STUDIO HELIOS

Seramai 60 pakar bedah mengambil peperiksaan sub-pakar tahun ini. Pembedahan payudara adalah yang terbesar dengan 20 pesakit, diikuti oleh 16 perundingan, 10 usus besar, dan enam pembedahan endokrin.

Terdapat hanya lima calon untuk pakar bedah gastrousus yang mengkhusus dalam pembedahan kanser gastrousus. Berbanding dengan 11 orang tahun lepas, kurang daripada separuh daripada jumlahnya boleh didapati.

Hanya tiga orang, atau satu pertiga, memohon pembedahan vaskular tahun lepas untuk beroperasi pada aneurysm aortik perut pecah iaitu salah satu kecemasan pertama.

Kes paling serius adalah pakar bedah pediatrik. Tahun ini, tidak ada pemohon sama sekali, ia boleh mengancam keselamatan pesakit pediatrik pada masa akan datang.

FOTO DOKTOR SEBENAR KOREA OLEH STUDIO HELIOS

Banyak hospital telah gagal untuk menggunakan mana-mana pakar bedah pediatrik di wilayah-wilayah.

Persatuan Pakar Bedah percaya bahawa langkah-langkah khas diperlukan, mengatakan bahawa rasa kewajipan semata-mata tidak boleh memaksa kesusahan menjadi pakar bedah.

“Terdapat beberapa pemohon setiap tahun sejak sistem pakar bedah pediatrik dilaksanakan, tetapi tahun ini adalah kali pertama tiada sama sekali,” kata Lee Woo-yong, pengerusi Persatuan Pakar Bedah Korea.

FOTO DOKTOR SEBENAR KOREA OLEH STUDIO HELIOS

“Terdapat 140 hingga 160 pakar bedah pada tahun ini, dan kini walaupun separuh daripadanya tidak mahu pakar dalam tiga bidang itu. Terdapat kurang pakar bedah sendiri, dan sokongan untuk tiga pakar yang memerlukan latihan tambahan, terutamanya kawasan yang sukar, semakin berkurangan hari demi hari.”

Dalam pada itu, doktor mendapat lesen perubatan selepas menamatkan pengajian di sekolah perubatan dan melalui setahun latihan pelatih dan tiga hingga empat tahun menjalani latihan penduduk untuk menjadi pakar di hospital universiti. Selepas menjadi pakar, anda boleh mendapatkan sub-pakar melalui kursus sepenuh masa latihan lanjut dalam major terperinci.

Kongsikan artikel ini